Пробиштип

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Пробиштип
Во центарот на Пробиштип

Во центарот на Пробиштип
Грб на Пробиштип
Mестоположба
Mестоположба на Пробиштип
Пробиштип на картата на Македонија

Часовен појас : CET/CEST (UTC+1/2)

Општи податоци
Име: Пробиштип
Поштенски бр.: 2210
Повикувачки бр.: (+389) 032
Автомобилска ознака: PS
Портал: probistip.gov.mk
Историја
Управа
Земја: Flag of Macedonia.svg Македонија
Регион: Logo of Eastern Region, Macedonia.svg Источен регион
Општина: Coat of arms of Probištip Municipality.svg Општина Пробиштип
Градоначалник: Тони Тоневски
Географија
Надм. височ.: 792 м
Население
Население: 10.826
Образование:
Етнички групи: Македонци


Пробиштипград во источниот дел на Република Македонија, административен центар на Општина Пробиштип. Познат е како рударски град, бидејќи во неговата близина се наоѓа рудникот за олово и цинк Злетово. Покрај рударството во градот постои и индустриски капацитет за производство на батерии и акумулатори. Има површина од 329 км2 и е центар на општина Пробиштип која содржи 37 населени места. Градот има 10.500 жители, а општината 26.193 жители.

Историја[уреди | уреди извор]

Пробиштип како населба се споменува во XIV век. Меѓутоа, изградбата на новата рударско-индустриска населба започнала во 1937 година кога овде била изградена електрична централа, се почнало со флотација на оловно-цинковата руда и неколку станбени згради за рударите.

Воспитно образовни установи[уреди | уреди извор]

- предучилишни установи: детска градинка " Гоце Делчев" со единиците:

  • "Цветови"- од Пробиштип
  • "Срничка"- од Пробиштип
  • "Изворче"- од Злетово

- основни училишта: ОУ "Никола Карев" и ОУ "Браќа Миладиновци" со подрачните единици:

  • "Ванчо Трајков"- од село Пробиштип
  • "Кирил и Методиј"- од село Злетово

- средно училиште : ДСУ "Наум Наумовски - Борче"

Население[уреди | уреди извор]

Според пописот на население од 2002 година, етничката структура на населението во Пробиштип (старата населба заедно со новата индустриска населба) е следнава:[1]

Клима[уреди | уреди извор]

Црквата „Успение Богородично“ во Пробиштип

Во поглед на климата областа се наоѓа во Јужниот дел на Северниот умерен појас, меѓу подрачја во кои се осеќаат влијанија на медитеранска клима ( Кочанска котлина и Овче полеОсоговскиот масив каде владее изразито планинска клима. Ваквата географска положба условила нејзината клима да се карактеризира со елементи на умерено континентална, изменето-средоземна и планинска клима. Со оглед на релјефот во оваа област можат да се издвојат два климатски реони: реон на умерена клима, со елементи на изменето средоземна клима и реон на планинска клима. Првиот реон го опфаќа подрачјето на Злетовската област јужно од Злетово, односно Злетовското поле. Со долината на Злетовска река ова поле е отворено на медитеранските влијанија. Вториот климатски регион го опфаќа подрачјето што се шири на север од Злетово се до највисоките врвови на областа. Како планинско подрачје се одликува со свежо лето, ладна пролет и есен, а студена и снежна зима. Средната годишна температура на воздухот изнесува околу 13ºC, додека средната температура во зимските месеци се движи од 1 до 3ºC, а во летните месеци од 21 до 25ºC. Количеството на годишните врнежи изнесува околу 600-650 мм. Како што може да се заклучи од претходните излагања, основни карактеристики на климата во овој реон ,односно во Злетовското поле се како следува : зимата не е многу ладна, а и не трае долго; ретко паѓа снег , а и кога ќе падне брзо се истопува заради што во овој годишен период има зелена трева. Пролетта е умерено топла и помалку дождовна од зимата. Летото е многу топло и суво а поради планинската клима квечерината и утрата се свежи. Есента е долга, умерено топла и прилично дождовна. Вегетациониот период е доста долг и трае речиси 10 месеци, со вакви климатски особености претставува подрачје погодно за одгледување на земјоделски култури не само од умеренiot, туку и од суптропскиот климатски појас.

Занимливости[уреди | уреди извор]

Во домот на култура "Злетовски Рудар" постои збирка на минерали од рудникот, како и стари предмети кои биле користени во дамнешното минато за работа во рудникот. Исто така поставена е и етнолошка збирка каде можат да се видат разни носии карактеристични за овој дел од Македонија и стари предмети користени во секојдневниот живот на луѓето од овој крај.

Лесновскиот манастир (14 век), сместен во Лесновскиот кратер, во себе чува иконостас од 18 век со непроценлива вредност и убавина.

Култура[уреди | уреди извор]

Цркви[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Население на Република Македонија според изјаснувањето за етничката припадност, по населени места, според пописите на население 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 1994 и 2002 година (согласно територијалната организација од 1996 година)“. Државен завод за статистика. http://makstat.stat.gov.mk/pxweb2007bazi/Dialog/varval.asp?ma=Popis_nm_1948_2002_NasPoEtnPrip_mk&ti=%CD%E0%F1%E5%EB%E5%ED%E8%E5+%ED%E0+%D0%E5%EF%F3%E1%EB%E8%EA%E0+%CC%E0%EA%E5%E4%EE%ED%E8%BC%E0+%F1%EF%EE%F0%E5%E4+%E8%E7%BC%E0%F1%ED%F3%E2%E0%9C%E5%F2%EE+%E7%E0+%E5%F2%ED%E8%F7%EA%E0%F2%E0+%EF%F0%E8%EF%E0%E4%ED%EE%F1%F2%2C+%EF%EE++%ED%E0%F1%E5%EB%E5%ED%E8+%EC%E5%F1%F2%E0%2C+%F1%EF%EE%F0%E5%E4+%EF%EE%EF%E8%F1%E8%F2%E5+%ED%E0+%ED%E0%F1%E5%EB%E5%ED%E8%E5+1948%2C+1953%2C+1961%2C+1971%2C+1981%2C+1991%2C+1994+%E8+2002++%E3%EE%E4%E8%ED%E0+%28%F1%EE%E3%EB%E0%F1%ED%EE+%F2%E5%F0%E8%F2%EE%F0%E8%BC%E0%EB%ED%E0%F2%E0+%EE%F0%E3%E0%ED%E8%E7%E0%F6%E8%BC%E0+%EE%E4+1996+%E3%EE%E4%E8%ED%E0%29&path=../Database/%CF%EE%EF%E8%F1%E8/%CF%EE%EF%E8%F1%E8%20%ED%E0%20%ED%E0%F1%E5%EB%E5%ED%E8%E5%201948%20-%202002/&lang=18. 
  2. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска. уред (на македонски). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7. 
  3. ОСВЕТУВАЊЕ НА НОВОИЗГРАДЕНИОТ ПАРАКЛИС, ПОСВЕТЕН НА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ “, ВО ПРОБИШТИП
  4. Во Пробиштип се одржа традиционалната манифестација „Зелникот на баба“

Надворешни врски[уреди | уреди извор]