Градови во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на градовите во Македонија.

Македонија има преку 60 % градско население, според што се наоѓа во средината меѓу државите во Европа. Меѓутоа, неповолна околност е концентрираноста на населението во неколку поголеми градови, при што во градското подрачје на Скопје живееe околу 30 % од населението во земјата.

Во земјата официјално има 34 градови, кои според бројот на жители се класифицираат на три групи. Од нив, 5 се големи, 18 се средни и 11 мали градови или гратчиња. Ова е список на градови во Македонија, кои се подредени по азбучен ред, а дадени се и информации за бројот на населението според пописот во 2002 година и површината којашто ја зафаќа градот.

Градови[уреди | уреди извор]

Вардарски Регион[уреди | уреди извор]

Град Општина Население Грб Знаме Слика
Велес Велес 43.716[1]
Coat of arms of Veles Municipality.svg
Flag of Veles Municipality, North Macedonia.svg
Veles panoram.JPG
Демир Капија Демир Капија 3.275[1]
Coat of arms of Demir Kapija Municipality.svg
Flag of Demir Kapija Municipality, North Macedonia.svg
Demir kapija.jpg
Кавадарци Кавадарци 29.188[1]
Coat of arms of Kavadarci Municipality.svg
Flag of Kavadarci Municipality, North Macedonia.svg
Kavadarcipanoramska.jpg
Неготино Неготино 13.284[1]
Coat of arms of Negotino Municipality.svg
Flag of Negotino Municipality, North Macedonia.svg
Negotino plostad.jpg
Свети Николе Свети Николе 13.746 [1]
Former coat of arms of Sveti Nikole Municipality.svg
Former flag of Sveti Nikole Municipality.jpg
Sveti Nikole Center, Macedonia.JPG

Источен Регион[уреди | уреди извор]

Град Општина Население Грб Знаме Слика
Берово Берово 7.002[1]
Coat of arms of Berovo Municipality.svg
Flag of Berovo Municipality, North Macedonia.svg
Berovo-monastery-church.jpg
Виница Виница 10.863 [1]
Coat of arms of Vinica Municipality, Macedonia.svg
Flag of Vinica Municipality, North Macedonia.svg
Vinica - Pogled od Kale 002.jpg
Делчево Делчево 11.500 [1]
Coat of arms of Delčevo Municipality.svg
Flag of Delčevo Municipality, North Macedonia.svg
Delcevo.JPG
Кочани Кочани 28.330 [1]
Coat of arms of Kočani Municipality.svg
Flag of Kocani Municipality, North Macedonia.svg
Центар2.JPG
Македонска Каменица Македонска Каменица 5.147 [1]
Coat of arms of Makedonska Kamenica Municipality.svg
Flag of Makedonska Kamenica Municipality, North Macedonia.svg
Town of Makedonska Kamenica.JPG
Пехчево Пехчево 3.237 [1]
Coat of arms of Pehčevo Municipality.svg
Flag of Pehčevo Municipality, North Macedonia.svg
Pehcevo.jpg
Пробиштип Пробиштип 8.714[1]
Coat of arms of Probištip Municipality.svg
Probistip-zname.png
Probistip town hall.JPG
Штип Штип 43.652[1]
Coat of arms of Štip Municipality.svg
Flag of Štip Municipality, North Macedonia.svg
Stip Macedonia - Panorama from Isar Hill 1.jpg

Југозападен Регион[уреди | уреди извор]

Град Општина Население Грб Знаме Слика
Дебар Дебар 14.561[1]
Grb-debar.jpg
Mk-deba.gif
Debar-Macedonia.JPG
Кичево Кичево 27.067 [1]
Coat of arms of Kičevo Municipality.png
Flag of Kičevo Municipality.svg
Kicevo 11-08-2006.jpg
Македонски Брод Македонски Брод 3.740 [1]
Coat of arms of Makedonski Brod Municipality (2012).svg
Flag of Makedonski Brod Municipality, North Macedonia.svg
Makedonski brod panorama.JPG
Охрид Охрид 42.033 [1]
Coat of arms of Ohrid Municipality (2014).png
Flag of Ohrid Municipality (2014).png
Панорама на Охрид.jpg
Струга Струга 16.559 [1]
Coat of arms of Struga Municipality.svg
Flag of Struga Municipality.svg
Black Drin.jpg

Југоисточен Регион[уреди | уреди извор]

Град Општина Население Грб Знаме Слика
Богданци Богданци 6.011 [1]
Coat of arms of Bogdanci Municipality.svg
Flag of Bogdanci Municipality, North Macedonia.svg
Bogdanci.jpg
Валандово Валандово 4.402 [1]
Coat of arms of Valandovo Municipality.svg
Flag of Valandovo Municipality, North Macedonia.svg
Town center of Valandovo.jpg
Гевгелија Гевгелија 15.685 [1]
Coat of arms of Gevgelija Municipality.svg
Flag of Gevgelija Municipality, North Macedonia.svg
Gevgelija 57.JPG
Радовиш Радовиш 16.223 [1]
Coat of arms of Radoviš Municipality.svg
Flag of Radoviš Municipality.svg
Center Radovis Macedonia.jpg
Струмица Струмица 35.311[1]
Coat of arms of Strumica Municipality.svg
Flag of Strumica Municipality.svg
Пазарот Глобал Струмица.jpg

Пелагониски Регион[уреди | уреди извор]

Град Општина Население Грб Знаме Слика
Битола Битола 74.550 [1]
Coat of arms of Bitola Municipality.svg
Flag of Bitola Municipality, North Macedonia.svg
Bitola 2007.JPG
Демир Хисар Демир Хисар 2.593 [1]
Грб на Општина Демир Хисар.png
Знаме на Општина Демир Хисар.png
DemirHisar (1).jpg
Крушево Крушево 5.330 [1]
Coat of arms of Kruševo Municipality.svg
Flag of Kruševo Municipality, North Macedonia.svg
Krusevo panorama.jpg
Прилеп Прилеп 66.246 [1]
Coat of arms of Prilep Municipality.svg
Flag of Prilep Municipality, North Macedonia.svg
AlexanderStatuePrilep.jpg
Ресен Ресен 8.748 [1]
Coat of arms of Resen Municipality.svg
Flag of Resen Municipality.svg
Resen.jpg

Полошки Регион[уреди | уреди извор]

Град Општина Население Грб Знаме Слика
Гостивар Гостивар 35.847 [1]
Coat of arms of Gostivar Municipality.svg
Flag of Gostivar Municipality, North Macedonia.svg
Church Gostivar Macedonia.jpg
Тетово Тетово 52.915 [1]
Coat of arms of Tetovo Municipality, Macedonia.svg
Flag of Tetovo Municipality, North Macedonia.svg
The small park in the city square in Tetovo, Macedonia.JPG

Североисточен Регион[уреди | уреди извор]

Град Општина Население Грб Знаме Слика
Кратово Кратово 6.924 [1]
Coat of arms of Kratovo Municipality.svg
Flag of Kratovo Municipality, North Macedonia.svg
Kratovo-panorama.jpg
Крива Паланка Крива Паланка 14.558 [1]
Coat of arms of Kriva Palanka Municipality.svg
Flag of Kriva Palanka Municipality, North Macedonia.svg
Kriva-Palanka-and-Kriva-Reka.jpg
Куманово Куманово 70.842 [1]
Coat of arms of Kumanovo Municipality.svg
Flag of Kumanovo Municipality, North Macedonia.svg
The square of Kumanovo (2).JPG

Скопски Регион[уреди | уреди извор]

Град Единица Население Грб Знаме Слика
Скопје Град Скопје[2]
(посебна единица со 10 општини)
467.257
Coat of arms of Skopje.svg
Flag of Skopje, North Macedonia.svg
Skopje-viewfromKale.JPG

Статистика[уреди | уреди извор]

Најголеми градови[уреди | уреди извор]

Петте најголеми градови по население во Македонија се:

Бр. Град Општина Население
1 Скопје Град Скопје[2] 467.257
2 Битола Битола 74.550
3 Куманово Куманово 70.842
4 Прилеп Прилеп 66.123
5 Тетово Тетово 52.321

Најмали градови[уреди | уреди извор]

Петте најмали градови по население во Македонија се:

бр. Град Општина Население
1 Демир Хисар Демир Хисар 2.593
2 Пехчево Пехчево 3.237
3 Демир Капија Демир Капија 3.275
4 Македонски Брод Македонски Брод 3.740
5 Валандово Валандово 4.402

12 градови во Македонија имаат под 10.000 жители: Демир Хисар (2.593), Пехчево (3.237), Демир Капија (3.275), Македонски Брод (3.740), Валандово (4.402), Македонска Каменица (5.147), Крушево (5.330), Богданци (6.011), Кратово (6.924), Берово (7.002), Пробиштип (8.714) и Ресен (8.748). Овие градови често се именуваат како гратчиња.

Во Македонија има само 5 градови со над 50.000 жители: Скопје (467.267), Битола (74.550), Куманово (70.842), Прилеп (66.246) и Тетово (52.915). Овие градови се именуваат како најголеми градови во државата.

17 градови во Македонија имаат население од 10.000 до 50.000 жители:, Велес (43.716), Штип (43.652), Охрид (42.033), Гостивар (35.847), Струмица (35.311), Кавадарци (29.188), Кочани (28.330), Кичево (27.067), Струга (16.559), Радовиш (16.223), Гевгелија (15.685), Дебар (14.561), Крива Паланка (14.558), Свети Николе (13.746), Неготино (13.284), Делчево (11.500) и Виница (10.863). Сите овие градови се класифицираат како градови од средна големина.

Демографски податоци[уреди | уреди извор]

Град Општина Население Најзастапени народи Удел на народите (%) Најзастапени јазици Удел на јазиците (%) Најзастапена вероисповед Удел на вероисповедта (%)
Берово Берово 7.002 Македонци (6.404) 91,4 македонски (6.816) 97,3 православие (6.331) 90,4
Битола Битола 74.550 Македонци (66.038) 88,5 македонски (69.255) 92,8 православие (66.492) 89,1
Богданци Богданци 6.011 Македонци (5.761) 95,8 македонски (5.813) 96,7 православие (5.752) 95,6
Валандово Валандово 4.402 Македонци (4.279) 97,2 македонски (4.303) 97,7 православие (4.064) 92,3
Велес Велес 43.716 Македонци (40.269) 92,1 македонски (40.576) 92,8 православие (40.135) 91,8
Виница Виница 10.863 Македонци (9.246) 85,1 македонски (9.290) 85,5 православие (8.989) 82,7
Гевгелија Гевгелија 15.685 Македонци (15.060) 96 македонски (15.238) 97,1 православие (15.273) 97,3
Гостивар Гостивар 35.847 Албанци (16.890)
Македонци (11.885)
47,1
33,1
албански (16.877)
македонски (13.843)
47
38,6
ислам (23.686)
православие (11.865)
66
33
Дебар Дебар 14.561 Албанци (10.768)

Македонци (1.054)

73,9

7,24

албански (11.510)

македонски (1.950)

79

13,4

ислам (13.763) 94,5
Делчево Делчево 11.500 Македонци (10.761) 93,5 македонски (10.851) 94,3 православие (10.594) 92,1
Демир Капија Демир Капија 3.275 Македонци (3.161) 96,5 македонски (3.191) 97,4 православие (3.210) 98
Демир Хисар Демир Хисар 2.593 Македонци (2.473) 95,3 македонски (2.483) 95,7 православие (2.486) 95,8
Кавадарци Кавадарци 29.188 Македонци (28.354) 97,1 македонски (28.847) 98,8 православие (28.210) 96,6
Кичево Кичево 27.067 Македонци (15.031)
Албанци (7.641)
55,5
28,2
македонски (16.931)
албански (7.635)
62,5
28,2
православие (15.139)
ислам (11.759)
55,9
43,4
Кочани Кочани 28.330 Македонци (25.730) 90,8 македонски (25.832) 91,1 православие (25.448) 89,8
Кратово Кратово 6.924 Македонци (6.724) 97,1 македонски (6.709) 96,8 православие (6.696) 96,7
Крива Паланка Крива Паланка 14.558 Македонци (13.758) 94,5 македонски (13.776) 94,6 православие (13.785) 94,6
Крушево Крушево 5.330 Македонци (4.273) 80,1 македонски (4.562) 85,5 православие (5.275) 98,9
Куманово Куманово 70.842 Македонци (42.840)
Албанци (18.277)
60,4
25,7
македонски (45.306)
албански (18.283)
63,9
25,8
православие (46.766)
ислам (22.483)
66
31,7
Македонски Брод Македонски Брод 3.740 Македонци (3.725) 99,5 македонски (3.730) 99,7 православие (3.731) 99,7
Македонска Каменица Македонска Каменица 5.147 Македонци (5.096) 99 македонски (5.106) 99,2 православие (4.734) 91,9
Неготино Неготино 13.284 Македонци (12.994) 97,8 македонски (13.111) 98,6 православие (12.900) 97,1
Охрид Охрид 42.033 Македонци (33.791) 80,3 македонски (34.910) 83 православие (33.987) 80,8
Пехчево Пехчево 3.237 Македонци (3.067) 94,7 македонски (3.124) 96,5 православие (3.078) 95
Прилеп Прилеп 66.246 Македонци (61.320) 92,5 македонски (64.669) 97,6 православие (60.655) 91,5
Пробиштип Пробиштип 8.714 Македонци (8.560) 98,2 македонски (8.628) 99 православие (8.648) 99,2
Радовиш Радовиш 16.223 Македонци (13,991) 86,2 македонски (14.027) 86,4 православие (13.912) 85,7
Ресен Ресен 8.748 Македонци (6.431) 73,5 македонски (6.574) 75,1 православие (6.382) 72,9
Свети Николе Свети Николе 13.746 Македонци (13.367) 97,2 македонски (13.396) 97,4 православие (13.463) 97,9
Скопје Град Скопје[2] 467.257[3] Македонци (332.778) 71,2 македонски (341.339) 73 православие (343.197)
ислам (109.954)
73,4
23,7
Струга Струга 16.559 Македонци (8.901)
Албанци (5.293)
53,7
31,9
македонски (9.665)
албански (5.615)
58,3
33,9
православие (9.197)
ислам (7.075)
55,5
42,7
Струмица Струмица 35.311 Македонци (32.075) 90,8 македонски (32.123) 90,9 православие (30.238) 85,6
Тетово Тетово 52.915 Албанци (28.897)
Македонци (18.555)
54,6
35
албански (29.363)
македонски (18.980)
55,4
35,8
ислам (33.509)
православие (18.676)
63,3
35,2
Штип Штип 43.652 Македонци (38.323) 87,7 македонски (38.846) 88,9 православие (39.127) 89,6
Извор: Податоците се врз основа на последниот македонски попис од 2002 година.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 1,25 1,26 1,27 1,28 1,29 1,30 1,31 1,32 „Попис на Македонија“ (PDF). Завод за статистика на Македонија. 2002. Посетено на 2012-05-26.
  2. 2,0 2,1 2,2 Посебна административна единица која не е општина, туку претставува збир од 10 општини.
  3. Според пописот од 2002. Не ги вклучува Кондово и Сарај. Со нив има точно 20 % Албанци.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]