Кепенова класификација на климата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кепенова карта на климите во светот[1]
  Af
  Am
  Aw
  BWh
  BWk
  BSh
  BSk
  Csa
  Csb
  Cwa
  Cwb
  Cwc
  Cfa
  Cfb
  Cfc
  Dsa
  Dsb
  Dsc
  Dsd
  Dwa
  Dwb
  Dwc
  Dwd
  Dfa
  Dfb
  Dfc
  Dfd
  ET
  EF

Кепенова класификација на климата — еден од најзастапените системи на климатска класификација. Првично е осмислена е климатологот Владимир Кепен во 1884 г, со неколку преработки од самиот автор, од кои најзначајните се направени во 1918 и 1936 г. Подоцна во преработката му се приклучил колегата Рудолф Гајгер, па затоа системот понекогаш се нарекува „Кепен–Гајгерова класификација“.

Системот се темели на поставката дека растителниот свет е најдобар показател за климата во едно подрачје и затоа границите на појасите се водат според распространетоста на дадени видови растенија и дрва. Како фактор во класите се земаат и годишните и месечните температури, врнежите и сезоните во кои се јавуваат.[2]:200–1

Климите се поделени на пет групи, секоја со свои подргрупи, претставени со ознака од 2 до 4 букви.

ГРУПА A: Тропска клима[уреди | уреди извор]

Тропските клими се карактеризираат со постојано висока температура (на морско ниво и мала надм. височина) — просечната температура преку целата година е над 18 °C. Се дели на следниве типови:

ГРУПА B: Сува (пустинска или полупустинска) клима[уреди | уреди извор]

Оваа клима се карактеризира со фактот што годишното количество на врнежи е под прагот на потенцијална евапотранспирација[2]:212:

ГРУПА C: Умерени клими[уреди | уреди извор]

Оваа клима се одликува со просечна температура над 10 °C во најтоплите месеци (април до септември на северната полутопка) и -3 °C до 18 °C во најстудениот месец. Се дели на следниве типови:

ГРУПА D: Континентална клима[уреди | уреди извор]

Сапоро под снег

Просечната температура во оваа клима е над 10 °C во најтоплите месеци, и под −3 °C во најстудените. Се јавува во внатрешноста на континентите и горните источни крабрежја, посеверно од 40° СГШ. На јужната полутопка, климата од групата D се крајно ретки поради помалите копнени маси во средните напоредници и речиси целосно отсуство на копно во појасот 40°–60° ЈГШ. Се јавува само во планините. Се дели на следниве типови:

ГРУПА E: Поларна клима[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Поларна клима.

Оваа клима се карактеризира со просечна температура под 10 °C преку целата година:

  • вечноледена клима (EF):[2]:237 Просечната температура е под 0 °C преку целата година. Присутна е на Антарктикот и во внатрешноста на Гренланд.

Кепенови карти на континентите[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Peel, M. C. and Finlayson, B. L. and McMahon, T. A.. Updated world map of the Köppen–Geiger climate classification. „Hydrol. Earth Syst. Sci.“ том  11: 1633–1644. doi:10.5194/hess-11-1633-2007. ISSN 1027-5606. http://www.hydrol-earth-syst-sci.net/11/1633/2007/hess-11-1633-2007.html.  (direct: Final Revised Paper)
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 McKnight, Tom L; Hess, Darrel (2000). „Climate Zones and Types“. Physical Geography: A Landscape Appreciation. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall. ISBN 0-13-020263-0. 
  3. Linacre, Edward; Bart Geerts (1997). Climates and Weather Explained. London: Routledge. стр. 379. ISBN 0-415-12519-7. http://books.google.com/?id=mkZa1KLHCAQC&lpg=PA379&pg=PA379#v=onepage&q=. 
  4. 4,0 4,1 „CHAPTER 7: Introduction to the Atmosphere“. physicalgeography.net. http://www.physicalgeography.net/fundamentals/7v.html. посет. 15 јули 2008 г. 
  5. Tapper, Andrew; Tapper, Nigel (1996). Gray, Kathleen. уред. The weather and climate of Australia and New Zealand (First издание). Melbourne, Australia: Oxford University Press. стр. 300. ISBN 0-19-553393-3. 
  6. „Statistics for AUS WA.Perth.Airport RMY“. EnergyPlus. U.S. Department of Energy. http://apps1.eere.energy.gov/buildings/energyplus/weatherdata/5_southwest_pacific_wmo_region_5/AUS_WA.Perth.Airport.946100_RMY.stat. посет. 19 јануари 2009 г. 
  7. „Climate classification of São Paulo state“. Instituto Agronômico de Campinas. http://www.scielo.br/pdf/brag/v66n4/22.pdf. 
  8. „Statistics for AUS QLD.Brisbane RMY“. EnergyPlus. U.S. Department of Energy. http://apps1.eere.energy.gov/buildings/energyplus/weatherdata/5_southwest_pacific_wmo_region_5/AUS_QLD.Brisbane.94578_RMY.stat. посет. 19 јануари 2009 г. 
  9. „Климатолоишки информации за Хулијака, Перу“. Хонгконшка опсерваторија. http://www.weather.gov.hk/wxinfo/climat/world/eng/s_america/ec_per/juliaca_e.htm.  (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]