Основен суд Кавадарци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Основен суд Кавадарци e суд со проширена надлежност согласно Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.96/19).

Судот е сместен во зграда на приземје и спрат, со локација на адреса ул.Нов Белград бр.16 во градот Кавадарци. Месната надлежност на судот го опфаќа подрачјето на општините Кавадарци и Росоман.[1]

Како суд со проширена надлежност, Основниот суд Кавадарци по однос на кривични дела, надлежен е за

- оние кривични дела за кои со закон е предвидена казна затвор над пет години и за кривични дела и прекршоци извршени од малолетни лица,

- да спроведува истрага и истражни дејствија за кривични дела од својата надлежност,

- да постапува по предмети за екстрадиција,

- по жалби и приговори за постапките за кои се надлежни и

- да решаваат за постапки за меѓународна правна помош утврдена со закон.

(2) Основниот суд како суд со проширена надлежност покрај надлежноста утврдена погоре, надлежен е да одлучува по граѓански спорови, и тоа:

- за спорови во имотно-правните и други граѓанско-правни односи на физички и правни лица, чија вредност е над 50.000 евра во денарска противвредност, доколку со закон не е предвидена надлежност на друг суд,

- во трговски спорови во кои двете странки се правни лица или државни органи, како и спорови од авторски и други сродни права и права од индустриска сопственост, - водат судски регистар за политички партии,

- во постапка за стечај и ликвидација,

- во спорови за утврдување и обезбедување за присилно извршување и

- за спорови на домашни правни и странски лица кои произлегуваат од нивните меѓусебни стопански, односно трговски односи.

Судот во Кавадарци ја извршува судската власт во прв степен во рамките на двете гореспоменати општини. Основниот суд во Кавадарци одлучува за сите дела во прв степен по кривични дела и прекршоци извршени на подрачјето на општините Кавадарци и Росоман.

Историја[уреди | уреди извор]

Основниот суд во Кавадарци е основан во 1945 година.

Внатрешна организација[уреди | уреди извор]

Основниот суд Кавадарци е суд со проширена надлежност

Во Основниот суд во Кавадарци овластувањата од делокруг на проширената надлежност, ја извршуваат седум судии и тоа:

Претседателот на судот, Проф.Др Лазар Нанев, Заменик на Претседателот на судот Зоран Јосифовски, како и судиите Љубинка Костадинова, Лилјана Ситникоска, Елизабета Петковска, Лидија Ридова и Ленче Делипетрова Атанасовска.

Судот е сместен во судска зграда со приземје и спрат,на улица „Нов Белград“ бр. 16, Кавадарци.

Судската служба ја сочинуваат 42 вработени

Поранешни Претседатели на судот[уреди | уреди извор]

Од неговото основање во 1945 година, претседатели на ОС Кавадарци биле следниве:

 • Глигор Даскалов (1945-1947)
 • Ристо Талевски (1945-1955)
 • Александар Мишев (1956-1960)
 • Миле Ѓорѓиевски (1960-1967)
 • Драги Каровски (1967-1976)
 • Димитар Манчев (1978-1986)
 • Мирослав Маневски (1986-1997)
 • Стојан Бојков (1997-2001)
 • Јордан Дафков (2001-2005)
 • Лазар Нанев (2006-2010)
 • Зоран Јосифовски (2010-2014)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Закон за судовите“ (PDF). Министерство за правда на Македонија. Службен весник на Република Македонија. конс. 1 ноември 2016. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Координати: 41°26′11″N 22°01′05″E / 41.43639° СГШ; 22.01806° ИГД / 41.43639; 22.01806