Меглен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Меглен
Δήμος Αλμωπίας
Dimos Almopias - Central Macedonia.svg
Општина Меглен на картата на Централна Македонија
Meglena Valley.jpg
Сателитска снимка на Меглен — на исток е планината Пајак, на север е Кожуф, а на запад е Ниџе
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Постол
Гео. област: Меглен
Население: 29 354 (2001)
Седиште: С’ботско
Нас. места: 44
Пошт. бр.: 584 00
Пов. бр.: 23840-2
Портал: dimosalmopias.gov.gr/

Меглен (Мегленско, Мегленија; грчки: Αλμωπία, поточно: Δήμος Αλμωπίας) — етно-географска област, општина и котлина во северниот дел на Егејска Македонија, денес во составот на Грција, која на север се граничи со Република Македонија.

Географија и местоположба[уреди | уреди извор]

Котлината и областа Меглен се наоѓаат во северниот дел на Егејска Македонија, односно во среднишниот дел на етничка Македонија. На север се граничи со Република Македонија, односно со областите Тиквешија на север и Мариово на северозапад. Кон запад, југ и исток е отворена кон поширокот регион на Егејска Македонија (денес Грција), односно на југ и југоисток се граничи со пространото Солунско Поле, на запад со Воденско, а на исток со дел од областа Бојмија.

Мегленската котлина е интересен тип на котлина со ниска надморска височина, оградена со високи планини од сите страни. Од север е оградена со планините Кожуф и Козјак, од запад со планината Ниџе, на југозапад ја оградуваат огранките на Негушка Планина, а на исток е оградена со планината Пајак.

Низ плодното рамно Мегленско Поле, протекува реката Мегленица, која протекува и низ Солунското Поле, каде што преку канали дава вода за наводнување на обработливото земјиште, а таму се влева и во реката Бистрица, која пак се влева во Егејското Море. Во Мегленската Kотлина преовладува средоземната клима, додека пак на планините континетална и планинска.

Етничка Карта на Општина Меглен

Општина Меглен и населени места[уреди | уреди извор]

Карта на Меглен од 1904 г.

Во административна смисла, до 1997 г. Меглен бил епархија во округот Постол. Од 1997 г. со законот „Каподистријас“, Меглен е поделен на општините С’ботско (Аридеја) во западниот дел и Капињани (Ексаплатанос) во источната. Од 1 јануари 2011 г., со законот „Каликратис“ станува една општина.[1] Главен град на областа и општината е С’ботско.

Општинска единица С’ботско[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината С’ботско (Δήμος Αριδαίας) имала 20.213 жители и ги опфаќала следиве општински оддели и населени места:

Поранешната општина С’ботско на картата на некогашниот округо Постол.
Центарот на С’ботско со статуа на Ангел Гацо.
Црквата во Баово.
 • Општински оддел С’ботско (6 062 жители)
 • село С’ботско (Αριδαία, Аридеја) (5.600 жители)
 • село Волчишта (или В’лчишта; Υδραία, Идреја) (462 жители)
 • Општински оддел Баово
 • село Баово (Πρόμαχοι, Промахи) (1 825 жители)
 • Општински оддел Биџова Маала
 • Општински оддел Бизово (479 жители)
 • село Бизово (Μεγαπλάτανος, Мегаплатанос) (310 жители)
 • село Манастир (Μοναστηράκι, Монастираки) (169 жители)
 • Општински оддел Габровци (691 жител)
 • Општински оддел Драгоманци
 • Општински оддел Костурени
 • Општински оддел Пожарско (1 187 жители)
 • Општински оддел Полјани
 • село Полјани (Πολυκάρπη, Поликарпи) (1 071 жител)
 • Општински оддел Преб’диште
 • Општински оддел Рудино
 • село Рудино (Άλωρος, Алорос) (464 жители)
 • Општински оддел Саракиниово (471 жител)
 • Општински оддел Северјани (1 340 жители)
 • село Северјани (Βορεινό, Ворино) (871 жител)
 • село Невор (Νεοχώρι, Неохори) (469 жители)
 • Општински оддел Струпино
 • село Струпино (Λυκόστομο, Ликостомо) (395 жители)
 • Општински оддел Тресино
 • Општински оддел Цакон Маала
 • Општински оддел Црнешево

На територијата на општинската единица се наоѓале и денес запустените села Горно Родиво (Άνω Κορυφή, Ано Корифи), Зборско (Πευκωτό, Певкото) и Кара Дере (Μαυρόλακκος, Мавролакос).

Општинска единица Капињани[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Капињани имала 9.141 жител и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

Поранешната општина Капињани на картата на некогашниот округ Постол.
Црквата „Свети Димитар“ во Тушин.
 • Општински оддел Капињани
 • село Капињани (Εξαπλάτανος, Ексаплатанос) (1.768 жители)
 • Општински оддел Бериславци (471 жител)
 • село Бериславци (Περίκλεια, Периклија) (382 жители)
 • село Лугунци (Λαγκαδιά, Лангадија) (89 жители)
 • Општински оддел Гостољуби
 • село Гостољуби (Κωνσταντία, Констандија) (759 жители)
 • Општински оддел Карладово (893 жители)
 • Општински оддел Кожушани
 • село Кожушани (Φιλώτεια, Филотија) (639 жители)
 • Општински оддел Новоселци (30 жители)
 • село Новоселци (Νερόμυλοι, Неромили) (123 жители)
 • село Продром (Πρόδρομος, Продромос) (186 жители)
 • Општински оддел Ноти (450 жители)
 • село Ноти (Νότια, Нотија) (388 жители)
 • село Тушин (Αετοχώρι, Аетохори) (62 жители)
 • Општински оддел Ошин
 • село Ошин (Αρχάγγελος, Архангелос) (686 жители)
 • Општински оддел Слатина
 • Општински оддел Страишта
 • село Страишта (или Витолишта; Ίδα, Ида) (735 жители)
 • Општински оддел Тодорци
 • село Тодорци (Θεοδωράκι, Теодораки) (772 жители)
 • Општински оддел Трстеник
 • село Трстеник (Θηριόπετρα, Тириопетра) (401 жител)
 • Општински оддел Фуштани
 • село Фуштани (Φούστανη, Фустани) (542 жители)

На територијата на општинската единица се ноаѓаат и денес запустените села Лесково и Извор.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]