Пајонија (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Пајонија
Δήμος Παιονίας
Dimos Peonias - Central Macedonia.svg
Општината Пајонија на картата на областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Кукуш
Гео. област: Бојмија
Население: 28 493 (2011)
Седиште: Гуменџе
Нас. места: 52
Пошт. бр.: 613 00
Пов. бр.: 23430-4
Портал: paionia.gov.gr

Пајонија (грчки: Δήμος Παιονίας, Димос Пеонијас) — општина во централниот дел Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е градот Гуменџе. Населените места традиционално се сметаат за гуменџиски, кукушки или ениџевардарски (пазарски). Општината е наречена по некогашната горномакедонска област Пајонија, согласно грчката политика на присвојување на древната историја на Македонија.

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Пајонија е создадена на 1 јануари 2011 г. согласно законот „Каликратис“ со спојување на општините - Ашиклар (Европос), Бојмица (Аксиуполи), Гуменџе (Гумениса) и Ругуновец (Поликастро), како и општинската целина Голема Ливада (Ливадија).[1]

Општинска единица Ашиклар[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Ашиклар на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Ашиклар (Δήμος Ευρωπού) со седиште во Ашиклар (Европос) има 6 042 и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во областа Бојмија:

 • Општински оддел Ашиклар
 • село Ашиклар (или Ашиклари, Шиклари, Шиклара; Ευρωπός, Европос) (2 425 жители)
 • Општински оддел Бубабкево
 • село Бубакево (или Баба Ќој; Μεσιά, Месја) (316 жители)
 • Општински оддел Кушиново
 • село Кушиново (Πολύπετρο, Полипетро) (552 жители)
 • Општински оддел Петрово
 • село Петрово (или Петрево; Άγιος Πέτρος, Агиос Петрос) (1 813 жители)
 • Општински оддел Тумба
 • село Тумба (Τούμπα) (936 жители)

Општинска единица Бојмица[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Бојмица на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Ашиклар (Δήμος Αξιούπολης) со седиште во Бојмица (Аксиуполи) има 6 725 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во областа Бојмија:

 • Општински оддел Бојмица (3 458 жители)
 • град Бојмица (Αξιούπολη, Аксиуполи) (3 275 жители)
 • село Извор (Πηγή, Пиги) (183 жители)
 • Општински оддел Горгопик
 • Општински оддел Карасинанци
 • Општински оддел Љумница (287 жители)
 • село Љумница (или Лумница; Σκρα, Скра) (219 жители)
 • село Купа (Κούπα) (68 жители)
 • Општински оддел Маја Даг
 • Општински оддел Оризарци (1 109 жители)
 • село Оризарци (Ρύζια, Ризија) (592 жители)
 • село Валгаци (Валгат; Καμποχώρι, Камбохори) (171 жител)
 • село Дабово (Βαλτοτόπι, Валтотопи) (346 жители)
 • Општински оддел Сехово (438 жители)
 • село Сехово (Ειδομένη, Идомени) (235 жители)
 • село Алчак (Χαμηλό, Хамило) (154 жители)
 • село Шљопинци (Δογάνης, Доганис) (49 жители)

Општинска единица Голема Ливада[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Голема Ливада на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Голема Ливада (Κοινότητα Λιβαδίων) се состои од само едно населено место — селото Голема Ливада (Λιβάδια, Ливадија) и има 402 жители.

Општинска единица Гуменџе[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Гуменџе на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Гуменџе (Δήμος Γουμένισσας) со седиште во Гуменџе (Гумениса) има 6 819 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во областа Бојмија:

 • Општински оддел Гуменџе
 • град Гуменџе (Γουμένισσα, Гумениса) (4 073 жители)
 • Општински оддел Баровица
 • село Баровица (Καστανερή, Кастанери) (237 жители)
 • Општински оддел Крива
 • село Крива (Γρίβα, Грива) (813 жители)
 • Општински оддел Либахово (565 жители)
 • Општински оддел Петгас (313 жители)
 • село Петгас (или Петг’с; Πεντάλοφο, Пендалофо) (191 жител)
 • село Рамна (Ομαλό, Омало) (122 жители)
 • Општински оддел Тушилово
 • Општински оддел Црна Река

Општинска единица Ругуновец[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Ругуновец на картата на некогашниот округ Кукуш.

Општината е создадена во 1986 г. со спојување на општините Ругуновец и Вардино. Според пописот од 2001 г., општината Ругуновец (Δήμος Πολυκάστρου) со седиште во Ругуновец (Поликастро) има 12 732 жители жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во областа Бојмија:

 • Општински оддел Ругуновец (6 497 жители)
 • град Ругуновец (или Кара Суле; Πολύκαστρο, Поликастро) (6 485 жители)
 • село Спанчово (или Спанчево; Λατομείο, Латомио) (12 жители)
 • Општински оддел Аматово
 • село Аматово (Άσπρος, Аспрос) (912 жители)
 • Општински оддел Вардаровци (471 жител)
 • село Вардаровци (Αξιοχώρι, Аксиохори) (431 жител)
 • село Ада Тепе (Νέο Σιράκιο, Нео Сиракио) (40 жители)
 • Општински оддел Вардино (418 жители)
 • село Вардино (или Вардено; Λιμνότοπος, Лимнотопос) (130 жители)
 • село Нова Кавала (Νέα Καβάλα, Неја Кавала) (137 жители) новосоздадено
 • село Ситарија (Σιταριά) (148 жители) новосоздадено
 • село Хрисокамбос (Χρυσόκαμπος) (3 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Драгомир (1 010 жители)
 • село Драгомирци (Драгомир, Βαφιοχώρι, Вафиохори) (781 жител)
 • село Бејлери (Ξηρόλακκος, Ксиролакос) (71 жител)
 • село Галаванци (или Гавалани; Βαλτούδι, Валтуди) (60 жители)
 • село Казаново (Κοτύλη, Котили) (40 жители)
 • село Коџа Омерли (Χερσοτόπι, Херсотопи) (60 жители)
 • Општински оддел Ересели (820 жители)
 • село Ересели (или Ресели; Ποντοηράκλεια, Пондоираклија) (812 жители)
 • село Арџан (или Хараџиново; Κάστρο, Кастро) (8 жители)
 • Општински оддел Колиби
 • село Колиби (Ειρηνικό, Иринико или Καλύβια Γιαννελλαίων, Каливија Ѓанелеон) (117 жители)
 • Општински оддел Крастали
 • Општински оддел Мачуково (1 266 жители)
 • село Мачуково (Εύζωνοι, Евзони) (568 жители)
 • село Бајалци (Πλατανιά, Платанија) (404 жители)
 • место Стражарница (Τσολιάδες, Цолијадес) (0 жители) — место на граничниот премин новосоздадено
 • село Чидемли (Μεταμόρφωση, Метаморфоси) (287 жители)
 • Општински оддел Ореовица
 • село Ореовица (или Ореховица; Πευκοδάσος, Певкодасос) (637 жители)
 • Општински оддел Смол
 • село Смол (Μικρό Δάσος, Микро Дасос) (512 жители)

Поранешни населени места[уреди | уреди извор]

На територијата на денешната општина Пајонија се наоѓале и следниве поранешни села:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]