Кукуш (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Кукуш
Δήμος Κιλκίς
Dimos Kilkis - Central Macedonia.svg
Општина Кукуш на картата на областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Кукуш
Гео. област:
Население: 51.801 (2001)
Седиште: Кукуш
Нас. места: 114
Пошт. бр.: 611 00
Пов. бр.: 23410-2 до 7
Портал: e-kilkis.gr

Кукуш (грчки: Δήμος Κιλκίς, Димос Килкис) — општина во централниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е градот Кукуш.

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Кукуш е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“[1] со спојување на седум општини: Аканџали, Галик, Горчливо Езеро, Дојран, Круша, Кукуш и Хрсово.

Општинска единица Аканџали[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Аканџали на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Аканџали (Δήμος Μουριών) со седиште во Станица Аканџали (Статмос Мурион) има 3.390 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Станица Аканџали (1.479 жители)
 • Општински оддел Аканџали (438 жители)
 • село Аканџали (Μουριές, Муриес) (877 жители)
 • село Атли (или Аатли, Ехатли; Καβαλλάρης, Каваларис) (79 жители)
 • Општински оддел Попово (794 жители)
 • село Попово (Μυριόφυτο, Мириофито) (638 жители)
 • село Караџали (Καλλιρρόη, Калирои) (55 жители)
 • село Ново Попово (Νέο Μυριόφυτο, Нео Мириофито) (101 жител) новосоздадено
 • Општински оддел Света Петка
 • село Света Петка (Αγία Παρασκευή, Агија Параскеви) (240 жители)

На територијата на општинската единица се наоѓале и напуштените села Брест (Акролимнио), Карлобаси (Критика) и Робово (Родонас). Поранешните села Горно Горбасово (или Горно Гарбали; Ано Сурмена), Долно Горбасово (или Долно Гарбали; Като Сурмена) и Чаали (Микровриси) се припоени кон Станица Аканџали. Савџели (Платаниес) и Буламачли (Акакиес) се припоени кон Аканџали.

Општинска единица Галик[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Галик на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Галик (Δήμος Γαλλικού) со седиште во Караџа Кадар (Камбанис) има 7.275 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Караџа Кадар (1 437 жители)
 • Општински оддел Воловот (1 886 жители)
 • село Воловот (или Горно Воловот; Νέα Σάντα, Неја Санда) (1 508 жители)
 • село Долно Воловот (Παντελεήμωνας, Панделејмонас) (378 жители)
 • Општински оддел Саламаново
 • село Саламаново (или Саламанли; Γαλλικός, Галикос) (1 135 жители)
 • Општински оддел Амбарќој
 • Општински оддел Хасан Абас (1 163 жители)
 • село Хасан Абас (или Хасан Обаси; Πεδινό, Педино) (1 117 жители)
 • село Каваклија (Πέρινθος, Перинтос) (46 жители)
 • Општински оддел Чоколово (990 жители)
 • село Сарџали (Χρυσόπετρα, Хрисопетра) (139 жители)
 • село Џевапли (Λαοδικηνό, Лаодикино) (254 жители)
 • село Ќулахли (или Ќулели; Πυργωτό, Пиргото) (248 жители)
 • село Чоколово (или Чокали; Περιστέρι, Перистери) (185 жители)
 • село Шереметли (Φανάρι, Фанари) (164 жители)

Општинска единица Горчливо Езеро[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Горчливо Езеро на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Горчливо Езеро (Δήμος Πικρολίμνης) со седиште во Али Хаџалар (Микрокамбос) има 2.864 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Али Хаџалар
 • село Али Хаџалар (или Али Хоџалар; Μικρόκαμπος, Микрокамбос) (1 159 жители)
 • Општински оддел Сари пазар
 • Општински оддел Карабунар
 • село Ново Женско (Νέο Γυναικόκαστρο, Нео Гинекокастро) (715 жители) новосоздадено
 • село Долно Постолар (Κάτω Απόστολοι, Като Апостоли) (587 жители)
 • село Вакуфи (Βακούφι) (67 жители) новосоздадено
 • село Кокарѕа (Κοκάρτζα) (74 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Хаџилар (725 жители)
 • село Хаџилар (Ξυλοκερατιά, Ксилокератија) (504 жители)
 • село Ѓол Баш (или Ѓол Оваси; Πικρολίμνη, Пикролимни) (165 жители)
 • село Бакеика (Μπακαίικα) (56 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Верланица
 • село Верланица (или Верланџа; Παλιό Αγιονέρι, Палио Агионери) (380 жители)
 • Општински оддел Нова Верланица

Општинска единица Дојран[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Дојран на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Дојран (Δήμος Δοϊράνης) се центар во с. Дојран (Дојрани) има 2.208 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Патарос (1.392 жители)
 • село Дојран (Δοϊράνη, Дојрани) (183 жители)
 • село Патарос (Δροσάτο, Дросато) (1.068 жители)
 • село Гола (Κορυφή, Корифи) (141 жител)
 • Општински оддел Владаја
 • село Владаја (Ακρίτας, Акритас) (245 жители)
 • Општински оддел Сурлово (571 жител)
 • село Сурлово (или Сурлево; Αμάραντα, Амаранда) (408 жители)
 • село Димонци (Άγιος Χαράλαμπος, Агиос Хараламбос) (163 жители)

Општинска единица Круша[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Круша на картата на некогашниот округ Кукуш.
Библиотеката во Рошлово.

Според пописот од 2001 г., општината Круша (Δήμος Κρουσσών) со седиште во Коркутово (Терпилос) има 6.770 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Коркутово (943 жители)
 • село Коркутово (или Коркут; Τέρπυλλος, Терпилос) (600 жители)
 • село Мутулово (Μεταξοχώρι, Метаксохори) (143 жители)
 • село Неманци (или Чомлекчи; Διπόταμος, Дипотамос) (200 жители)
 • Општински оддел Арбур
 • село Арбур (или Арбури; Κορωνούδα, Коронуда) (321 жител)
 • Општински оддел Врлан (191 жител)
 • село Врлан (Αναβρυτό, Анаврито) (145 жители)
 • село Колибалар (Πλαγιοχώρι, Плагиохори) (46 жители)
 • Општински оддел Грамадна
 • село Грамадна (Ευκαρπία, Евкарпија) (618 жители)
 • Општински оддел Долни Тодорак (207 жители)
 • Општински оддел Кара Ахматли (368 жители)
 • село Кара Ахматли (Κοιλάδι, Килади) (140 жители)
 • село Елезли (Καλολίβαδο, Калоливадо) (15 жители)
 • село Касамли (Χειμαδιό, Химадио) (215 жители)
 • Општински оддел Кушево (222 жители)
 • село Кушево (или Кушово; Κοκκινιά, Кокинија) (111 жители)
 • село Междурек (Μελισσουργείο, Мелисургио) (111 жители)
 • Општински оддел Ќосе Мурџели (101 жител)
 • Општински оддел Мирово
 • село Мирово (Ελληνικό, Елинико) (166 жители)
 • Општински оддел Морарци (400 жители)
 • село Морарци (или Морафча; Αντιγόνεια, Антигонија) (122 жители)
 • село Исманли (или Исмаили; Исмаил; Γάβρα, Гавра) (111 жители)
 • село Рамна (Μονολίθι, Монолити) (60 жители)
 • село Алексово (или Нехире Мутне; Алексија; Μυλοχώρι, Милохори) (107 жители)
 • Општински оддел Папрат (216 жители)
 • село Папрат (Ποντοκερασιά, Пондокерасија) (146 жители)
 • село Хоџа Маало (Παρόχθιο, Парохтио) (70 жители)
 • Општински оддел Пејково (238 жители)
 • село Пејково (Άγιος Μάρκος, Агиос Маркос) (89 жители)
 • село Лелово (Άγιος Αντώνιος, Агиос Андониос) (111 жители)
 • Општински оддел Планиница (412 жители)
 • село Планиница (или Планица, Липлак; Φύσκα, Фиска) (289 жители)
 • село Срчали (Σπουργίτης, Спургитис) (123 жители)
 • Општински оддел Равна (440 жители)
 • село Равна (или Рамна; Ίσωμα, Исома) (333 жители)
 • село Кочан (или Кочана; Ριζανά, Ризана) (107 жители)
 • Општински оддел Рајаново
 • Општински оддел Рошлово (354 жители)
 • село Рошлово (или Доганџи, Дованџе; Γερακαριό, Геракарио) (243 жители)
 • село Сарајли (Παλατιανό, Палатијано) (111 жители)
 • Општински оддел Севендекли
 • Општински оддел Хаџи Бајрамли
 • Општински оддел Шемница (405 жители)
 • село Шемница (или Снефче, Снефча, Енфиџе; Κεντρικό, Кендрико) (320 жители)
 • село Кара Махмутли (Μαυροπλαγιά, Мавроплагија) (73 жители)
 • село Сари Дуанли (или Сари Доганли; Πετράδες, Петрадес) (12 жители)

Општинска единица Кукуш[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Кукуш на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Кукуш има 24.812 жители (2001) и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Кукуш (18.958 жители)
 • град Кукуш (Κιλκίς Килкис) (17.430 жители)
 • село Бела Црква (Κολχίδα, Колхида) (143 жители)
 • село Јанешево (или Јанес; Μεταλλικό, Металико) (371 жител)
 • село Серсемли (Ξηρόβρυση, Ксировриси) (172 жители)
 • село Сеслово (Σεβαστό, Севасто) (150 жители)
 • село Стрезово (Αργυρούπολη, Аргируполи) (591 жител)
 • село Шекерли (или Шекерлија; Ζαχαράτο, Захарато) (101 жител)
 • Општински оддел Ајдарли (504 жители)
 • село Ајдарли (Βαπτιστής, Ваптистис) (449 жители)
 • село Киријакеика (Κυριακαίικα) (55 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Армутчи
 • село Армутчи (Μεγάλη Βρύση, Мегали Вриси) (520 жители)
 • Општински оддел Грбашел
 • село Грбашел (или Грбасел; Καστανιές, Кастаниес) (595 жители)
 • Општински оддел Дурасанли (906 жители)
 • село Дурасанли (Μεσιανό, Месијано) (195 жители)
 • село Даутли (Δαφνοχώρι, Дафнохори) (63 жители)
 • село Женско (Старо Женско; Παλαιό Γυναικόκαστρο, Палео Гинекокастро) (382 жители)
 • село Ишикли (или Ашикли, Ашиклар; Λεβεντοχώρι, Левендохори) (266 жители)
 • Општински оддел Ени Маало (556 жители)
 • Општински оддел Крецово
 • село Крецово (Киреч, Χωρύγιο, Хоригио) (919 жители)
 • Општински оддел Пазарли
 • село Пазарли (Μελάνθιο, Мелантио) (235 жители)
 • Општински оддел Сари Ѓол
 • село Сари Ѓол (Κρηστώνη, Кристони) (1.138 жители)
 • Општински оддел Хаџи Јунус

Општинска единица Хрсово[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Хрсово на картата на некогашниот округ Кукуш.

Според пописот од 2001 г., општината Хрсово (Δήμος Χέρσου) има 4.482 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Хрсово (1 730 жители)
 • село Хрсово (Χέρσο, Херсо) (1 209 жители)
 • село Крондирци (или Калиндир, Килиндир, Келиндир; Καλίνδρια, Калиндрија) (176 жители)
 • село Новоселјани (или Ениќој, Јениќој; Ελευθεροχώρι, Елевтерохори) (247 жители)
 • село Рапеш (или Ратеш; Ηλιόφωτο, Илиофото) (81 жител)
 • Општински оддел Маловци
 • село Маловци (Ηλιόλουστο, Илиолусто) (460 жители)
 • Општински оддел Усуслу (1 666 жители)
 • село Усуслу (Πλαγιά, Плагија) (814 жители)
 • село Иракли (или Ерекли; Κορομηλιά, Коромилија) (657 жители)
 • село Поторес (или Потрос; Αγία Κυριακή, Агија Киријаки) (195 жители)
 • Општински оддел Чугунци (643 жители)
 • село Чугунци (Μεγάλη Στέρνα, Мегали Стерна) (518 жители)
 • село Калиново (Σουλτογιανναίικα, Султојанејка) (88 жители)
 • село Мијалово (или Михалово; Μιχαλίτσι, Михалици) (37 жители)

На територијата на општинската единица се наоѓало и денес непостоечкото село Врагитурци (или Вергетур; гр. Σωτηρούδα, Сотируда).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.