Негуш (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Негуш
Δήμος Νάουσας
Dimos Naoussas - Central Macedonia.svg
Општина Негуш
на картата на областа Централна Македонија
Naoussa, Greece central square.jpg
Центарот на Негуш.
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Иматија
Гео. област: Сланица
Население: 34 451 (2001)
Седиште: Негуш
Нас. места: 23
Пошт. бр.: 592 00
Пов. бр.: 23320-2
Портал: naoussa.gr

Негуш (грчки: Δήμος Νάουσας, Димос Наусас) — општина во централниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е истоимениот град Негуш.

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Негуш е создадена на 1 јануари 2011 г. со спојување на три стари општини: Негуш, Антемија и Иринуполи.[1]

Напомена: Називите на општините „Антемија“ и „Иринуполи“ се произволно дадени грчки називи што не се однесуваат на ниедно постоечко место.

Општинска единица Антемија[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Антемија (Δήμος Ανθεμίων) со седиште во село Копаново (Копанос) има 8 147 жители (2001) и опфаќа 7 села во областа Сланица:

Поранешната општина Антемија на картата на некогашниот округ Иматија
 • Општински оддел Копаново
 • село Копаново (Κοπανός, Копанос) (2 144 жители)
 • Општински оддел Голишани
 • село Голишани (Λευκάδια, Левкадија) (967 жители)
 • Општински оддел Долно Копаново
 • Општински оддел Миноштица
 • Општински оддел Пископија
 • Општински оддел Цармариново (1 230 жители)
 • село Цармариново (или Црно Мариново; Μαρίνα, Марина) (1 076 жители)
 • село Фетица (Πολλά Νερά, Пола Нера) (154 жители)

Општинска единица Негуш[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Негуш има 22 288 жители (2001) и го опфаќа градот Негуш, 9 села и еден туристички центар во областа Сланица:

Поранешната општина Негуш на картата на некогашниот округ Иматија
 • Општински оддел Негуш (20 176 жители)
 • град Негуш (Νάουσα, Науса) (19 870 жители)
 • Станица Негуш (Σταθμός Νάουσας, Статмос Наусас) (81 жител)
 • село Горно Шел (Άνω Σέλι, Ано Сели) (40 жители)
 • село Гимново (Νέα Στράντζα или Ροδακινέα, Неја Странѕа или Родакинеја) (24 жители) новосоздадено
 • туристички центар Свети Никола (Άγιος Νικόλαος, Агиос Николаос) (161 жител) новосоздадено
 • Општински оддел Аркудохор
 • Општински оддел Голема Река (593 жители)
 • село Голема Река (Ροδοχώρι или Μέγα Ρέμα, Родохори или Мега Рема) (578 жители)
 • село Држилово (Μεταμόρφωση, Метаморфоси) (7 жители)
 • село Куцуфљани (Άγιος Παύλος, Агиос Павлос) (8 жители)
 • Општински оддел Јанаково
 • село Јанаково (Γιαννακοχώρι, Јанакохори) (410 жители)
 • Општински оддел Хоропан
 • село Хоропан (Στενήμαχος, Стенимахос) (777 жители)

Општинска единица Иринуполи[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2001 г., општината Иринуполи (Δήμος Ειρηνούπολης) со седиште во село Берска Вештица (Ангелохори) има 4 006 жители (2001) и опфаќа 5 села во областа Сланица:

Поранешната општина Иринуполи на картата на некогашниот округ Иматија
 • Општински оддел Берска Вештица
 • Општински оддел Воденска Вештица
 • Општински оддел Горно Жервохор (1 415 жители)
 • село Горно Жервохор (или Горно Червор; Άνω Ζερβοχώρι, Ано Зервохори) (666 жители)
 • село Жервохор (или Червор; Παλαιό Ζερβοχώρι, Палео Зервохори) (369 жители)
 • село Ново Село (Αρχάγγελος, Архангелос) (380 жители)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]