Катерина (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Катерина
Δήμος Κατερίνης
Dimos Katerinis - Central Macedonia.svg
Општината Катерина во областа Централна Македонија
Dimarxio katerini.jpg
Општинската управа во Катерина
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Пиерија
Гео. област: Пиериска Рамница
Население: 82 528 (2001)
Седиште: Катерина
Нас. места: 46
Пошт. бр.: 601 00
Пов. бр.: 23510-2 до 7
Портал: katerini.gr

Катерина (грчки: Δήμος Κατερίνης, Димос Катеринис) — општина во Катеринско, Егејска Македонија, денес во округот Пиерија во Централна Македонија, Грција. Административен центар е градот Катерина (Катерини).

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Катерина е создадена на 1 јануари 2011 г. со обединување на опшините Катерина, Елафина, Коринос, Вромероскала, Локово и Пиерија по законот „Каликратис“.[1]


Општинска единица Вромероскала[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Вромероскала на картата на некогашниот округ Пиерија.
Управата во Вромери.

Според пописот од 2001 г., општината Вромероскала (Δήμος Παραλίας) со седиште во Вромери има 5 213 жителии ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Вромери
 • село Вромери (Καλλιθέα, Калитеја) (2741 жител)
 • Општински оддел Вромероскала
 • Општински оддел Перистаси
 • село Перистаси (Περίσταση) (2232 жители) новосоздадено

Општинска единица Елафина[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Елафина на картата на некогашниот округ Пиерија.
Управата во Старо Керамиди.

Според пописот од 2001 г., општината Елафина (Δήμος Ελαφίνας) со седиште во Старо Керамиди има 5 213 жителии ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Старо Керамиди
 • Општински оддел Аронас
 • село Аронас (Αρωνάς) (388 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Братинички Колиби (746 жители)
 • Општински оддел Дреништа
 • село Дреништа (Μοσχοπόταμος, Мосхопотамос) (809 жители)
 • Општински оддел Каталонија
 • Општински оддел Колиби
 • село Колиби (Έλαφος, Елафос) (626 жители)
 • Општински оддел Лагорахи (821 жител)
 • село Лагорахи (Λαγόρραχη) (607 жители) новосоздадено
 • село Бураѓа (Μελιάδι, Мелијади) (214 жители)
 • Општински оддел Тохово
 • село Тохово (Τρίλοφος, Трилофос) (620 жители)

Општинска единица Катерина[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Катерина на картата на некогашниот округ Пиерија.

Според пописот од 2001 г., општината Катерина има 56 434 жителии ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Катерина (52 709 жители)
 • град Катерина (Κατερίνη, Катерини) (50 510 жители)
 • село Андромахи (Ανδρομάχη) (962 жители) новосоздадено
 • село Ново Керамиди (Νέο Κεραμίδι, Нео Керамиди) (426 жители) новосоздадено
 • село Ново Храни (Νέα Χράνη, Неја Храни) (420 жители) новосоздадено
 • село Олимпски Брег (Ολυμπιακή Ακτή, Олимпијаки Акти) (391 жител) новос. турист.
 • Општински оддел Горно Иваново (504 жители)
 • Општински оддел Колокури (2175 жители)
 • село Колокури (Σβορώνος, Своронос) (1931 жител)
 • село Просилио (Προσήλιο) (176 жители) новосоздадено
 • село Света Варвара (Αγία Βαρβάρα, Агија Варвара) (68 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Неокесарија
 • Општински оддел Турија
 • село Турија (Γανόχωρα, Ханохора) (667 жители)

Општинска единица Коринос[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Коринос на картата на некогашниот округ Пиерија.
Управната зграда во Коринос.

Според пописот од 2001 г., општината Коринос (Δήμος Κορινού) со седиште во Коринос има 6 611 жители ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Коринос (4097 жители)
 • Општински оддел Арбаути
 • село Арбаути (Σεβαστή, Севасти) (736 жители)
 • Општински оддел Долно Иваново
 • Општински оддел Куково
 • село Куково (Κούκκος, Кукос) (523 жители)
 • Општински оддел Нов Трабзон
 • село Нов Трабзон (Νέα Τραπεζούντα, Неја Трапезунда) (553 жители) новосоздадено

Општинска единица Локово[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Локово на картата на некогашниот округ Пиерија.

Според пописот од 2001 г., општината Локово (Δήμος Πέτρας) со седиште во Долно Милотин има 6 246 жителии ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Милотин (1752 жители)
 • село Горно Милотин (Άνω Μηλιά, Ано Милија) (55 жители)
 • село Долно Милотин (Κάτω Μηλιά, Като Милија) (997 жители)
 • село Кариес (Καρυές) (222 жители)
 • село Милотин (Μηλιά, Милија) или Средно Милотин (Μεσαία Μηλιά, Месија Милија) (429 жители)
 • село Фтери (Φτέρη) или Влахофтери (Βλαχοφθέρη) (49 жители)
Управата во Долно Милотин.
 • Општински оддел Десетти Километар
 • Општински оддел Зјазјако (2249 жители)
 • село Зјазјако (Λόφος, Лофос) (1726 жители)
 • село Рахи (Ράχη) (523 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Свети Димитрија
 • Општински оддел Фотина (838 жители)
 • село Фотина (Φωτεινά) (423 жители)
 • село Локово (Πέτρα, Петра) (120 жители)
 • село Морна (Σκοτεινά, Скотина) (47 жители)
 • Душевна болница Локово (248 жители)

Општинска единица Шапка[уреди | уреди извор]

Управата во Ретина.
Поранешната општина Шапка на картата на некогашниот округ Пиерија.

Според пописот од 2001 г., општината Шапка (Δήμος Πιερίων) со седиште во Ретина има 2 811 жителии ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Ретина
 • село Ретина (Ρητίνη, Ритини) (1674 жители)
 • Општински оддел Враза
 • село Враза (Βρία, Врија) (422 жители)
 • Општински оддел Скутерна
 • село Скутерна (Ελατοχώρι, Елатохори) (715 жители)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.