Ениќој (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Ениќој
Δήμος Αμφίπολης
Dimos Amfipolis - Central Macedonia.svg
Општина Ениќој на картата на областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Сер
Гео. област: Зихна
Население: 12 939 (2001)
Седиште: Радулево
Нас. места: 23
Пошт. бр.: 620 41
Пов. бр.: 23240-7
Портал: amfipoli.gr/

Општина Ениќој (грчки: Δήμος Αμφίπολης, Димос Амфиполис) — општина во Серскиот округ на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е селото Радулево (Родоливос). Поголем дел од општината припаѓа на традиционалната историско-географска област Зихна.

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Ениќој е создадена на 1 јануари 2011 по законот „Каликратис“[1] со спојување на четири стари општини: Ениќој (Амфиполи), Кормишта (Кормиста), Ќупќој (Проти) и Радулево (Родоливос).

Општинска единица Ениќој[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Ениќој на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Ениќој има население од 3 623 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Провишта (1950 жители)
 • село Провишта (или Превишта; Παλαιοκώμη, Палеокоми) (1723 жители)
 • село Ново Фили (Νέα Φυλή, Неја Фили) (227 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Ениќој (307 жители)
 • село Ениќој (или Ени Ќој; Αμφίπολη, Амфиполи) (213 жители)
 • село Ново Ениќој (Νέα Αμφίπολη, Неја Амфиполи) (94 жители)
 • Општински оддел Локвица (465 жители)
 • село Локвица (Μεσολακκιά, Месолакија) (29 жители)
 • село Нова Локвица (Νέα Μεσολακκιά , Неја Месолакија) (436 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Ново Крушево (901 жител)
 • село Ново Крушево (Νέα Κερδύλια, Неја Кердилија) (685 жители)
 • село Новокрушевски Брег (Ακτή Νέων Κερδυλίων. Акти Неон Кердилион) (75 жители)
 • село Лимани (Λιμάνι) (27 жители) новосоздадено
 • село Лонкари (Λογκάρι) (22 жители) новосоздадено
 • село Сиќа (Συκιά) (92 жители) новосоздадено

На територијата на општинската единица се наоѓале и поранешните села Горно Крушево (Ано Кердилија) и Долно Крушево (Като Кердилија) чие население е префрлено во новосоздаденото Ново Крушево.

Општинска единица Кормишта[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Кормишта на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Кормишта (Δήμος Κορμίστας) се седиште во Нова Бафра има население од 3 034 жители. Ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во историско-географската област Зихна во Источна Македонија:

 • Општински оддел Нова Бафра
 • село Нова Бафра (Νέα Μπάφρα, Неја Бафра) (1 004 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Баница (457 жители)
 • село Баница (или Баништа; Συμβολή, Символи) (419 жители)
 • село Горна Баница (Άνω Συμβολή, Ано Символи) (38 жители)
 • Општински оддел Кормишта (991 жител)
 • Општински оддел Череплен
 • село Череплен (или Черепљан; Ηλιοκώμη, Илиокоми) (582 жители)

Општинска единица Ќупќој[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Ќупќој на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Ќупќој (Δήμος Πρώτης) со седиште во Ќупќој има население од 2 999 жители. Ги опфаќа следниве три села во областа Зихна:

 • Општински оддел Ќупќој
 • село Ќупќој (Πρώτη, Проти) (1 855 жители)
 • Општински оддел Анџишта
 • село Анџишта (Αγγίστα, Ангиста) (341 жител)
 • Општински оддел Витачишта

Општинска единица Радулево[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Радулево на картата на некогашниот округ Сер.

Според пописот од 2001 г., општината Радулево (Δήμος Ροδολίβους) со седиште во Радулево има население од 3 283 жители. Ги опфаќа следниве три села во областа Зихна:

 • Општински оддел Радулево
 • село Радулево (или Радолиово; Ροδολίβος, Родоливос) (2 552 жители)
 • Општински оддел Волчишта
 • Општински оддел Шемолтос
 • село Шемолтос (или Шемалтос, Семалто; Μικρό Σούλι, Микро Сули) (550 жители)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]