Бер (општина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општина Бер
Δήμος Βέροιας
Dimos Verias - Central Macedonia.svg
Општина Бер на картата на областа Централна Македонија
Dimarxio Veroias.jpg
Општинската управа во Бер
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Иматија
Гео. област: СланицаУрумлак
Население: 62 240 (2001)
Седиште: Бер
Нас. места: 44
Пошт. бр.: 691 00
Пов. бр.: 25310
Портал: veria.gr

Бер (грчки: Δήμος Βέροιας, Димос Вериjaс) — општина во централниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е истоимениот град Бер. Општината е дел од округот Иматија.

Населени места[уреди | уреди извор]

Општината Бер е создадена на 1 јануари 2011 г. согласно законот „Каликратис“.[1] со спојување на пет стари општини: Апостол Павле, Бер, Кутлеш, Добра и Македонида.

Напомена: Називите на општините „Апостол Павле“ и „Македонида“ се произволно дадени грчки називи што не се однесуваат на ниедно постоечко место.

Општинска единица Апостол Павле[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Апостол Павле на картата на некогашниот округ Иматија.

Според пописот од 2001 г., општината Апостол Павле (Δήμος Αποστόλου Παύλου) со седиште во Микрогуш (Макрохори) има 8 579 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во областа Сланица и областа Урумлак:

 • Општински оддел Брањате
 • село Брањате (или Брајнат; Νέα Νικομήδεια, Неја Никомидиja) (866 жители)
 • Општински оддел Ѓавато
 • село Ѓавато (Διαβατός, Дјаватос) (1 300 жители)
 • Општински оддел Колура
 • село Колура (Κουλούρα, Кулура) (1089 жители)
 • Општински оддел Луковица (536 жители)
 • село Нова Луковица (Νέα Λυκόγιαννη, Неја Ликојани) (414 жители) новосоздадено
 • село Луковица (или Луковишта, Παλαιά Λυκόγιαννη, Палеја Ликојани) (122 жители)
 • Општински оддел Микрогуш
 • село Микрогуш (Μακροχώρι, Макрохори) (4 788 жители)

Општинска единица Бер[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Бер на картата на некогашниот округ Иматија.

Според пописот од 2001 г., општината Бер има 43 683 жители и ги опфаќа градот Бер и следните општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Бер (20 176 жители)
 • град Бер (Βέροια, Верија) (42 794 жители)
 • село Лазохори (Λαζοχώρι) (166 жители) новосоздадено
 • село Меч (Μέση, Меси) (504 жители)
 • село Мустали (Κυδωνοχώρι, Кидонохори) (16 жители)
 • село Тарамон (Ταγαροχώρι, Тагарохори) (203 жители)
 • Општински оддел Асомата (532 жители)
 • Општински оддел Долјани (209 жители)
 • Општински оддел Долно Шел
 • село Долно Шел (Κάτω Βέρμιο, Като Вермио) (260 жители)
 • Општински оддел Кастанија (180 жители)
 • Општински оддел Кумштица
 • Општински оддел Лужица (620 жители)
 • село Лужица (Τριπόταμος, Трипотамос) (542 жители)
 • село Долно Куманич (Κάτω Κομνήνειο, Като Комнинио) (33 жители) новосоздадено
 • село Куманич (Κομνήνειο, Комнинио) (45 жители)
 • Општински оддел Пророк Илија
 • село Свети Илија (Προφήτης Ηλίας, Профитис Илијас) (61 жител) новосоздадено
 • Општински оддел Рахи
 • село Рахово (Ράχη, Рахи) (570 жители)
 • Општински оддел Варвара
 • село Варвара (Αγία Βαρβάρα, Агија Варвара) (797 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Топљани (339 жители)
 • село Топљани (Γεωργιανοί, Георгијани) (288 жители)
 • село Извор (Λευκόπετρα, Левкопетра) (51 жител)

Општинска единица Добра[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Добра на картата на некогашниот округ Иматија.

Според пописот од 2001 г., општината Добра (Δήμος Δοβρά) со седиште во Јанчишта (Агиос Георгиос) има 5 154 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места во областа Сланица и планината Каракамен (Вермио):

 • Општински оддел Јаворница
 • Општински оддел Јанчишта
 • село Јанчишта (Άγιος Γεώργιος, Агиос Георгиос) (1 682 жители)
 • Општински оддел Света Марина
 • Општински оддел Туркохор (1 314 жители)
 • Општински оддел Чорново (709 жители)
 • село Чорново (Φυτεία, Фитија) (483 жители)
 • село Костемар (Κωστοχώρι, Костохори) (108 жители)
 • село Љановрохи (Λιανοβρόχι) (24 жители) новосоздадено
 • село Свети Никола (Άγιος Νικόλαος, Агиос Николаос) (27 жители)

Општинска единица Кутлеш[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Кутлеш на картата на некогашниот округ Иматија.

Според пописот од 2001 г., општината Кутлеш (гр. Вергина; Δήμος Βεργίνας) со седиште во Кутлеш има 2 478 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места и 1 манастир во областа Урумлак:

 • Општински оддел Кутлеш
 • село Кутлеш со Барбеш (Βεργίνα, Вергина) (1 246 жители)
 • Општински оддел Метохи
 • метох Метохи (Μετόχι) (73 жители) новосоздадено
 • Општински оддел Палатица
 • село Палатица (или Палатич; Παλατίτσια, Палатиција) (876 жители)
 • Општински оддел Сикија
 • село Сиќа (Συκιά) (283 жители)

Општинска единица Македонида[уреди | уреди извор]

Поранешната општина Македонида на картата на некогашниот округ Иматија.

Според пописот од 2001 г., општината Македонида (Δήμος Μακεδονίδος) со седиште во Боштани има 2 346 жители и ги опфаќа следниве општински оддели и населени места и 1 манастир:

 • Општински оддел Боштани
 • село Боштани (Ριζώματα, Ризомата) (1 150 жители)
 • Општински оддел Восово
 • село Восово (Σφηκιά, Сфикија) (473 жители)
 • Општински оддел Драчко
 • село Драчко (или Драчкуп, Дирачко; Δάσκιο, Даскио) (346 жители)
 • Општински оддел Куково (377 жители)
 • село Куково (Πολύδενδρο, Полидендро) (225 жители)
 • село Братиништа (Χαράδρα, Харадра) (78 жители)
 • село Спорлита (Ελαφίνα, Елафина) (54 жители)
 • манастир „Св. Јован Претеча“ (Μονή Τιμίου Προδρόμου) (7 жители)
 • село Порос (Πόρος) (13 жители) новосоздадено

Поранешни села[уреди | уреди извор]

На територијата на општината се наоѓаат и поранешните села Карачали (Мавродендрион) и Садина (Карави), кои денес се составен дел од градот Бер.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]