Ниџе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Ниџе
Поглед на планината Ниџе
Највисока точка
Врв Кајмакчалан
Надм. височина 2.521
Координати 40°55′50″ СГШ 21°47′13″ ИГД / 
Земји  Македонија и  Грција

Ниџе (грч. Όρος Βόρας) е типична јужна планина во Македонија, преку која води границата со Грција. Највисок врв е Кајмакчалан, висок 2.521 метри[1]. Според настанувањето и геолошкиот состав, таа е слична со Јакупица, Баба итн., односно настанала со раседнување во текот на терциерот. Составена е од палеозојски шкрилци, а во повисоките делови има мезозојски варовници. Планината Ниџе е значајна по богатството со шума, планински пасишта, разновидна фауна. Изобилува со специфични фаунистички типови, кои се сретнуваат од Средоземјето до Северна Европа, а тука се распоредени на мал простор и тоа висински, од подножјето до врвот. Ниџе е расположена на Македонско-Грчката граница источно од Пелагониската котлина и е петта по височина од планините РМ. На запад Ниџе се граничи со големата пелагониска котлина.Северозападната граница е Скочивирската клисура-Црна река после нејзиниот голем свиок јужно од Селечка Планина до сливот на реката Сатока.Од Сливот границата завртува десно на повеќе од 90 степени и се упатува во Југоисточна насока до сливот во Градиштанска Река. Спротиводно од неа достигнува до изворите, одделувајќи го Ниџе од планината Козјак на североисток.

Врвови[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Географско друштво на СР Македонија (1989). „Географски разгледи“ (27-30 издание). Скопје: Друштво.