Беласица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

За други значења видете Беласица (појаснување)

Беласица
планина
Поглед кон врвот Радомир
Регион Балкан
Се граничи со Македонија Македонија
 Бугарија
 Грција
Координати 41°20′ СГШ 22°57′ ИГД / 
Највисока точка Радомир
 - височина 2.029 м
Беласица се наоѓа во Македонија
Беласица
Местоположба на Беласица во Македонија
Сателитска снимка на Беласица низ трите држави

Беласицапланина во југоисточниот дел на географскиот регион Македонија и е поделена меѓу државите Македонија (35%), Грција (45%) и Бугарија (20%). Во Македонија, оваа планина почива во близина на Струмица. Има напореднички правец на протегање исток - запад и должина од над 70 км². Спаѓа во групата најстари планини не само во Република Македонија, туку и на Балканскиот Полуостров. Настанала за време на создавањето на Родопските Планини. Подоцна е разорена а повторно е издигната за време на најмладото алпско набирање. Според морфолошката структура планината е изразит хорст со мошне стрмни падини кои се спуштаат на северната и јужната страна.[1]

Од соседните планини Беласица е одделена со долините на реката Вардар на запад. Струма на исток, Струмичката Котлина на север и Дојранската и Серската Котлина на југ. Според висичината спаѓа во групата високи планини. Наjвисок врв е Радомир (Калабак) - 2029 м, наречен по царот Гаврил Радомир, син на царот Самуил. На врв Тумба се наоѓа тромеѓата меѓу Македонија, Бугарија и Грција. Тука е поставен граничен камен во вид на пирамида, што ја означува тромеѓата помеѓу овие три држави. Беласица е богата со шуми и на неа се среќаваат дабот, буката, борот, елата, јасенот и др.[2]

Но таа е уште побогата со планински пасишта на кои во летниот период доаѓааат бројни стада на пасење. Само највисоките врвови на Беласица се голи и каменити. Во подножјето на Беласица извираат многубројни термални и минерални извори. Меѓу нив најпознат е изворот во с. Банско. Водата од овој извор е лековита, минерална и сулфурна со температура од 75 °С. Според температурата на водата овој извор е најтоплиот во РМ. Денес изворот е уреден и спаѓа меѓу најпознатите лекувалишта - бањи во нашата земја. Беласица е богата со рудни богатства но сѐ уште ништо не се експлоатира.

На падините на Беласица се наоѓа еден од најубавите водопади во Македонија - Смоларскиот водопад.[3]

Од 2001 година секоја година во месец август се организира меѓународен планинарски поход за искачување на врв Тумба (Тромеѓа) под наслов "Балкан без граници".

Историја[уреди | уреди извор]

Планината е позната како местото кајшто се одиграла значајната Беласичка битка (1014), кајшто се судрила војската на Самуиловото царство со византиската војска на Василиј II.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. А. Стојмилов, Физичка географија на Република Македонија, ПМФ, Скопје, 2003
  2. Д. Манаковиќ, Т. Андоновски, Релјефни карактеристики на Источна Македонија, „Географски разгледи“, кн. 17, Скопје, 1979
  3. Благоевъ, Т. А. Бѣласица. София, 1925.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]