Василиј II

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Василиј II Македонецот
Basilios II.jpg
византиски император
Роден Визатија, тема Македонија

Василиј II Македонецот (958 - 19 декември 1025), познат и како Бугароубиец (грчки: Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος) или Багренороден бил византиски император кој припаѓа на лозата на Македонците, чиј родоначалник е Василиј I, Византиец роден во околината на градот Одрин (Едрене), кој во тоа време се наоѓал во византиската тема Македонија.

Василиј II е најлутиот непријател на Самоил. Во 1014 година, во битката кај Беласица, тој ја победува војската на Самоил и ослепува 14-15 илјади заробени војници, кои потекнувале од сите области кои ги владеел Цар Самоил, почнувајки од Далмација - Јадранското Море до Егејското Море. По овој случај, Василиј II од страна на византиските хроничари е наречен Бугароубиецот.

„Хроника“ на Јован Скилица[уреди | уреди извор]

Јован Скилица е византиски автор кој во својата „Хроника“ од 11 век го опишува навлегувањето на Василиј II во териториите кои ги владеел цар Самуил:

...Императорот Василиј Бугароубиец, кој сакал да му се одмазди на Самуил за стореното, ги собрал ромејските војски и решил сам да навлезе во Бугарија. Тој навлегол во Бугарија преку Родопите и реката Хеброс (Марица). Го оставил во тил магистар Лав Мелисин и му заповедал да ги пази проходите, а самиот тој, откако ги минал теснините и планините, крај Триадица, наречена порано Сердика (Софија), стигнал до едно село, наречено Стопонион (Ихтиман), тука направил логор и започнал да размислува како да ја раководи опсадата на Сердика...


Извори[уреди | уреди извор]


Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Византиско царство
Византиска култура Историја на Византија Уредување на Византија

Архитектура
Музика
Уметност
Наука
Календар

Градови:
Цариград
Никеја
Мистра

Градби:
Света Софија

Константин I | Теодосиј I | Јустинијан I
Распад на Персија (628)
Ираклиј I
Иконоборство (726)
Лав III Исавријанин | Константин Порфирогенит | Василиј II
Големата Шизма (1054)
Битка кај Манцикерт (Кобна 1071)
Алексеј I Комнен | Мануел I Комнен
Падот на Цариград (1204)
Теодор I Ласкарис
Обнова на Византија (1261)
Михаил VIII Палеолог | Константин Драгаш
Падот на Цариград (1453)
Византиски цареви
Византиска дипломатија