Прејди на содржината

Регионален пат 1307

Од Википедија — слободната енциклопедија

Регионален пат 1307 shield

Регионален пат 1307
Карта
Протегање на регионалниот пат
Информации за правецот
Должина:34,6 км
Поважни клучки
Од:Ресен
До: Албанија ( ГП „Стење“)
Местоположба
Општини:Ресен
Патна мрежа
Патишта во Македонија

Регионален пат 1307 (ознака: Р1307) — регионален пат во Македонија, кој целосно се протега во Општина Ресен, од кои половината долж брегот на Преспанското Езеро. Има правец на протегање север-југозапад и вкупна должина од 34,6 км сочинета од 5 делници. Го поврзува градот Ресен со граничниот премин „Стење“ кон Албанија, па преоѓа во патот SH79 низ Општина Пустец.[1]

Во овој пат влегува и кракот од Стење до Коњско.

Делници[уреди | уреди извор]

Регионалниот пат 1307 според Јавното претпријатие за државни патишта има вкупно 5 различни делници.

Протегање на регионалниот пат
Делница Почеток Крај Потег (км)
врска со 0,0
1376 Ресен Царев Двор 0,0 - 4,9
1377 Царев Двор Царина 4,9 - 19,4
1378 Царина Стење 19,4 - 21,3
1379 Стење  Албанија ( ГП „Стење“) 21,3 - 24,6
 Албанија ( ГП „Стење“) 34,6

Како посебен крак на овој регионален пат влегува делницата 1380 од Стење до Коњско во должина од 10.011 метри, со што вкупната должина на Р1307 е 34,6 километри.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ПАТНА МРЕЖА | Јавно претпријатие за државни патишта“. www.roads.org.mk. Посетено на 2021-01-10.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]