Босански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Бошњачки)
Босански јазик
bosanski jezik
Застапен воБосна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Хрватска, Македонија, Словенија, Турција
ПодрачјеБалкан
Говорници2,7 милиони  
Јазично семејство
Словенско
Јазични кодови
ISO 639-1bs
ISO 639-2bos
ISO 639-3bos

Босански јазик (bosanski jezik) е јужнословенски јазик и е многу сличен на стандардите норми на српскохрватскиот јазик. Јазикот е најмногу зборуван во Босна и Херцеговина, во регионот Санџак во Србија и Црна Гора, каде е зборуван од страна на Бошњаците. Дел е од западната група на јужнословенските јазици каде српскохрватскиот јазик е предоминантен и стандарден. Српски, хрватски и босански јазик (плус сегашниот Црногорски), мора да се напомене, се многу слични, скоро идентични јазици кои многу малку па речиси и немаат разлики меѓу себе. Сите три варијанти плус црногорски јазик беа познати и како српскохрватски јазик до 1990 година.

Босанската азбука е заснована врз латиницата. Кирилицата е прифатена исто така, но се помалку е користена денес во Босна и Херцеговина. Името босански јазик е користено помеѓу босанските јазичари и е според ISO-639 стандарди.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Босански јазик
Писмо латиница и кирилица
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i treba da jedno prema drugome postupaju u duhu bratstva.
Свa људскa бићa paђajy се слободна и jеднакa y достоjaнству и пpaвимa. Она су обдаpена paзумом и свиjешћy и тpебa да jедно пpемa дpyгомe поступajy y духу бpaтствa.
Македонски Сите човечки суштествa се раѓaaт слободни и еднакви по достоинство и правa. Tиe се обдарени со разум и совест и требa да се однесувaaт еден кон друг во дуxот на општо човечкaтa припaдност.
Портал: Јазици