Локална самоуправа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Средба на градски совет на Јивескиле во 1925

Локалната самоуправа е облик на јавна управа каде жителите на извесно подрачје образуваат заедница која е признаена од централната власт и како таков има специфичен правен статус.

Локалната самоуправа во Македонија[уреди | уреди извор]

Република Македонија е поделена на општини кои уживаат локална самоуправа. Надлежната институција за ваквата управа во државата е Министерството за локална самоуправа на Република Македонија.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]