Гроб на Григор Прличев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гроб на Григор Прличев
Гробот на Григор и Кирил Прличев
Карта
Општи податоци
Статусспоменик на културата
Видгроб
ГрадОхрид
Земја Македонија

Гроб на Григор Прличевгроб во градот Охрид, прогласен за културно наследство на Македонија.[1]

Гробот е сместен зад црквата „Пресв. Богородица Перивлептос“ на понискиот рид Дебој. Во него почиваат истакнатиот македонски преродбеник Григор Прличев (1830 - 1893) и неговиот син, револуционерот и општественик Кирил Прличев (1875 - 1944).

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Петровска, Светлана, Александар Целески, Надежда Поп-Костова, Горан Патчев (2016). Студија за интегрирана заштита на Старото градско јадро (предлог план). Дел 1 (PDF). Охрид: Национална Установа –Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј –Охрид. стр. 67.