Спомен-дом на култура „Благој Јанков Мучето“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Спомен куќа “Благој Јанков Мучето”
Струмица - Р. Македонија , Strumica - R. of Macedonia СПОМЕН КУЌА НА НАРОДНИОТ ХЕРОЈ БЛАГОЈ ЈАНКОВ МУЧЕТО - panoramio.jpg
Карта
Општи податоци
ГрадСтрумица
ЗемјаРепублика Македонија
СопственикОпштина Струмица

Спомен куќата која е посветена на народниот херој Благој Јанков - Мучето се наоѓа во центарот на Струмица во близина на Малиот градски парк. Таа е едноспратна приземна куќа со четири соби од кои две се во битов дел, односно со автентични етнолошки предмети од времето кога во неа живеел Благој Јанков. Другите две соби се преуредени во постојана поставка со фотографии, лични предмети и одликувања, со цел визуелно да се прикаже животот и делото на Благој Јанков - Мучето.

Меморијалниот Музеј бил отворен на 14 јули 1964 година, годишнина од загинувањето на херојот [1].

Наводи[уреди | уреди извор]