Прејди на содржината

НУ Музеј - Гевгелија

Од Википедија — слободната енциклопедија
НУ Музеј - Гевгелија
Зградата на музејот
Карта
Основан2003 (со одлука под името НУ Музеј)
МестоГевгелија, Македонија Македонија
ФондИсториска постановка
Археолошка постановка
Ликовна постановка
Мреж. местоwww.muzejgevgelija.mk

Националната установа Музеј - Гевгелија, познато и како Владов конакмузеј во градот Гевгелија. Основната дејност на Музејот е систематско истражување, собирање, откупување, средување, стручна и научна обработка и проучување, конзервирање на подвижен материјал, чување, објавување и презентација на музејскиот материјал и предмети од значење на археологијата, етнологијата, историјата, историја на уметноста и средновековната уметност. Во составот на музејот е и Уметничката галерија „Амам“.

Историја

[уреди | уреди извор]

Музејот бил основан од Владата на Република Македонија со одлука за утврдување на мрежата на национални установи од областа на културата (Службен весник на РМ број: 84/03). Музејот е правен наследник на Р.О. Народен музеј ц.о. - Гевгелија основано од Собранието на Општина Гевгелија.[1]

Публикации на музејот

[уреди | уреди извор]
  • Хусеновски, Бобан и Сламков, Емил. (2005). „Водич низ постојаната археолошка поставка“. Гевгелија: НУ Музеј - Гевгелија. ISBN 9989227038.
  • Сламков, Емил. (2004). „Уметноста на Вардарски Рид“. Гевгелија. НУ Музеј - Гевгелија. ISBN 9989227020.
  • Хусеновски, Бобан. (2004). „Античките монети од Вардарски Рид“. Том I. Гевгелија. НУ Музеј - Гевгелија. ISBN 9989227004.
  • Хусеновски, Бобан. (2018). „Античките монети од Вардарски Рид“. Том II. Гевгелија. НУ Музеј - Гевгелија.
  • Хусеновски, Бобан. (2007). „Античките монети од Вардарски Рид“. Гевгелија. НУ Музеј - Гевгелија. ISBN 9789989227042.
  • Хусеновски, Бобан и Ненова-Мерџанова, Росица. (2004). „Бронзена аутепса од Гевгелија“. Гевгелија: НУ Музеј - Гевгелија. ISBN 9989227012 (музеј), ISBN 9989131050 (завод).
  • Хусеновски, Бобан и Сламков, Емил. (2014). „Археолошки водич: гевгелиско - валандовски регион“. Гевгелија: НУ Музеј - Гевгелија. ISBN 9786086542009.

Извор:[2]

Галерија

[уреди | уреди извор]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. „За нас“. muzejgevgelija.mk. Посетено на 13 ноември 2020.
  2. „Публикации“. muzejgevgelija.mk. Посетено на 13 ноември 2020.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]