Градиште (Беловиште)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Градиште претставува археолошко наоѓалиште т.е. утврдена населба од доцниантичкото време во тетовското село Беловиште[1][2]. На северозападниот раб на селото се издига висок рид со стрмни падини што доминира над околниот терен. На врвот има остатоци од тврдина со кули и подградие.Според начинот на ѕидањето на бедемот, најнапред била заштитена северната страна, а подоцна јужната. Тврдината има неправилна триаголна основа со димензии од 120 м во правецот север-југ 50 м во правецот исток-запад. Во подградието се распознаваат темели од објекти, а во цитаделата има фрагменти од керамички садови, питоси, тегули, а биле најдени монети од IV и V век.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Алексова Б., 1959, 225
  2. Српски етнографски зборник (српски) (изд. 90-91.). Српска академија наука и уметности. 1976.