Куќа на Уранија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Куќа на Уранија
Куќата на Уранија (лево) и куќата на Робевци (десно)
Карта
Општи податоци
ВидКуќа
МестоОхрид, Македонија
Завршенавтора половина на XIX век

Куќата на Уранија во Охрид е изградена во втората половина на XIX век. Куќата на Уранија претставува изразит пример на асиметрично архитектонско решение со складни форми и е еден од ретките објекти од охридската староградска архитектура сочуван во својата изворна форма. Куќата им припаѓала на охридската фамилија Филеви, а последен жител на куќата била една старица по име Уранија, во чија чест објектот го носи името. Денес, сопственик на куќата е МАНУ.

Координати: 41°06′44″N, 20°47′46″E