Културно наследство на Македонија во Општина Охрид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Следува Список на објектите прогласени за културно наследство на Македонија според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН) во Општина Охрид.

Општина Охрид Охрид Воска амам
Општина Охрид Охрид Ески амам
Општина Охрид Охрид Антички театар Ohrid amphitheatre.jpg
Општина Охрид Охрид Ески амам
Општина Охрид Охрид Ески амам
Општина Охрид Охрид Археолошко наоѓалиште „Гробница-Видобишта“
Општина Охрид Охрид Археолошко наоѓалиште „Козлук“
Општина Охрид Охрид Манчевци Манчевци (7).JPG
Општина Охрид Охрид [[Археолошко наоѓалиште Хермелија („Габавци“, „Патерица“, „Амбарџица“)]]
Општина Охрид Охрид Археолошко наоѓалиште „Свети Еразмо“
Општина Охрид Охрид Археолошко наоѓалиште „Краѓулевци“
Општина Охрид Охрид Галерија на икони Blagovestenie.jpg
Општина Охрид Охрид Гроб на Глигор Прличев Гробот на Григор Прличев.jpg
Општина Охрид Охрид Куќа на Христо Узунов Куќата на Христо Узунов.JPG
Општина Охрид Охрид Спомен могила на Славеј Планина
Општина Охрид Охрид Куќа на Глигор Прличев Ohrid Parlichev house.jpg
Општина Охрид Охрид Заедничка гробница на паднатите борци во НОБ
Општина Охрид Охрид Спомен плоча на паднатите професори и ученици во НОБ од охридската гимназија на ул. „Димитар Влахов“ бр. 75
Општина Охрид Охрид Куќа со спомен плоча на ул. „Климентска“ бр. 75
Општина Охрид Охрид Спомен плоча на карпата кај „Баирот“
Општина Охрид Охрид Дрво „Кочеџик“ во комплексот „Св. Климент“
Општина Охрид Охрид Куќа на Кадри Шех
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Коста Рацин“ бр. 31
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Нада Филева“ бр. 54
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Нада Филева“ бр. 52
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Нада Филева“ бр. 26
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Стив Наумов“ бр. 14
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Маршал Жуков“ бр. 38
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Маршал Жуков“ бр. 31
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Маршал Толбухин“ бр. 1
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Маршал Толбухин“ бр. 2
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент“ бр. 21
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 44
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 50
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 62 Куќата на Робевци во целост.jpg
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 59
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 67
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр.
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 2
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Страшо Пинџур“ бр. 20
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Кеј Маршал Тито“ бр. 3
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „7-ми Ноември“ бр. 29 Куќа во Охрид 02.JPG
Општина Охрид Охрид Куќа на МАНУ Robevci 01.JPG
Општина Охрид Охрид Работничко училиште Ohrid X (66).JPG
Општина Охрид Охрид Музеј на Словенска писменост Старо Климентово училиште 01.JPG
Општина Охрид Охрид Стар град Ohrid architecture 4.JPG
Општина Охрид Охрид Саат-кула Охридската Саат Кула.JPG
Општина Охрид Охрид Самуилова тврдина Tvrdinata i znameto.JPG
Општина Охрид Охрид Теќе „Зејнел Абедин Паша“ Xhamia e Zejnel Abedin Pashës në Ohër 6.JPG
Општина Охрид Охрид Турбе на Синан Челеби „Синан Челеби“ 01.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Климент и Пантелејмон“ St.-Panteleymon-Ohrid.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Богородица Челница“ Св. Богородица Челница 03.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Кузман и Дамјан“ Мал Св. Врачи 01.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Димитриј“ 24 2 храм св вмч Димитрия.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Богородица Болничка“ Ohrid - Bolnička - P1100813.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Никола Болнички“ Sv. Bogorodica Bolnicka.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Пресвета Богородица Перивлептос“ 24 1 храм Богородица Перивлепта.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Климент Охридски“ Mal Sv. Kliment 04.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Јован Канео“ Jovan Kaneo.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Света Софија“ St.-Sophia-Ohrid.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Константин и Елена“ Crkva Sv. Car Konstantin i Carica Elena, Ohrid, Macedonia.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Богородица Каменско“ The main entrance of St. Mary Assumption Kamensko Church, Ohrid, Macedonia.JPG
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Никола Геракомија“ Sv. Nikola Gerakomija 03.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Никола Арбанашки“
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Никола Чудотворец“ Church of St Nicholas the Wonderworker in Ohrid 4.JPG
Општина Охрид Охрид Алипашина џамија Ohrid - downtown - P1100792.JPG
Општина Охрид Охрид Ајдарпашина џамија Xhamia e Hajdar Pashës në Ohër 1.JPG
Општина Охрид Охрид Хаџидургт-пашина џамија HDR Ohrid.jpg
Општина Охрид Охрид Хаџихамза-пашина џамија Ohrid - downtown - P1100787.JPG
Општина Охрид Охрид Охридско природно и културно-историско подрачје
Општина Охрид Охрид Охридско Кале/Горни Сарај Ohrid Fortress 1918 Foto.jpg
Општина Охрид Охрид Базилика „Плаошник“ Plaošnik 06.jpg
Општина Охрид Охрид Археолошко наоѓалиште „Свети Ѓорѓи“ кај Студенчишта Ранорхистијанска базилика, арх локалитет Св. Ѓорѓи Студенчишта 04.jpg
Општина Охрид Охрид Археолошко наоѓалиште „Плаошник“ Plaosnik i ezero.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. 40 Севастиски Маченици“ Sts. Forty Martyrs of Sebaste Church in Ohrid 03.jpg
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 55
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Цар Самоил“ бр. 30 Ohrid, basta mestskeho opevneni.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Големи Свети Врачи“ Golemi Vrači Ohrid (1).jpg
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Димче Маленко“ бр. 12
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „7-ми Ноември“ бр. 1 03526-Ohrid (15632163133).jpg
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „7-ми Ноември“ бр. 5
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Димитар Влахов“ бр. 35
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 112 Ohrid Center 3.jpg
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 48
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „7-ми Ноември“ бр. 3
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 104 - 106 Town of Ohrid - panoramio - Colin W (1) Crop 2.jpg
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 41 и 43 Ohrid, street 2 Crop.jpg
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 102 Ohrid (1).JPG
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 4
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Кеј Маршал Тито“ бр. 1 Ohrid X (48).JPG
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Цар Самоил“ бр. 8 и 10 Magaza on 8-10 Tsar Samuil Street, Ohrid.jpg
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 66
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Димитар Влахов“ бр. 37
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 5
Општина Охрид Охрид Магаза на ул. „Свети Климент Охридски“ бр. 16
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Гоце Делчев“ бр. 167
Општина Охрид Охрид Куќа на ул. „Кеј Маршал Тито“ бр. 5
Општина Охрид Охрид Архитектонски објект на ул. „Нада Филева“ Св.Сава,Охрид.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Георгиј“ Sv.Gjorgjia-Ohrid.jpg
Општина Охрид Охрид Црква „Св. Никола“ Crkva Sv.Nikola-Ohrid.jpg
Општина Охрид Студенчишта Базилика Студенчишта Studenchishta Mosaic.JPG
Општина Охрид Велестово Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Church-Velestovo.JPG
Општина Охрид Коњско Црква „Св. Стефан“ Св. Стефан-2016 (23).JPG
Општина Охрид Љубаништа Манастир „Св. Наум“ MonastryStNaum.JPG
Општина Охрид Пештани Црква „Св. Богородица Пештанска“ Freska-Bogorodica Peštanska.jpg
Општина Охрид Пештани Залив на Коските Museum on Water 4 (by Pudelek), Ohrid.JPG
Општина Охрид Долно Лакочереј Црква „Св. Еразмо“
Општина Охрид Долно Лакочереј Археолошко наоѓалиште „Кулиште – Градиште“
Општина Охрид Трпејца Црква „Св. Богородица“ Manastir sv. Zaum - panoramio.jpg
Општина Охрид Лескоец Црква „Св. Спас“ Црквата Св. Наум Охридски Лескоец 03.jpg
Општина Охрид Косел Споменик Рашанец, Прентов мост
Општина Охрид Косел Црква „Св. Никола“
Општина Охрид Косел Градиште
Општина Охрид Куратица Гробница на паднатите борци во НОБ