Кучевишки манастир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кучевишки Манастир
Mанастирските конаци во 1903 година
Информации
Манастир на:МПЦ - ОА
Основан14 век
Посветен наАрхангел Михаил и Архангел Гаврил
ЕпархијаСкопска
Цркви„Св. Архангели Михаил и Гаврил“
Личности
Важни личностиНатанаил Кучевишки
Место
Местосело Кучевиште, Општина Чучер-Сандево, Скопје, Македонија Македонија
Координати42°7′58″N 21°24′51″E / 42.13278° СГШ; 21.41417° ИГД / 42.13278; 21.41417Координати: 42°7′58″N 21°24′51″E / 42.13278° СГШ; 21.41417° ИГД / 42.13278; 21.41417
Видливи остатоци1 црква, конаци
Оторен за јавностда

Кучевишкиот манастир е православен христијански манастирски комплекс на падините на Скопска Црна Гора, веднаш над скопското село Кучевиште. Се наоѓа 3 километри северозападно од селото , во живописната долина на Кучевишката Река, на едно проширено плато.

Во 19 век манастирот ја доживеал својата преродба кога станал богословски училишен центар со богата библиотека и вредни предмети за богослужба, а бил и дограден јужниот конак како пандан на постариот. Активностите во манастирот во најголем дел се поврзувале со тогашниот игумен, јеромонахот Мисаил од тетовска Копаница (Копанце). Во манастирот, на гости или како учители, доаѓале видни луѓе од сосетството, тадури и светогорски и руски монаси. Во време на Балканските војни во 1912 година за одреден периот животот во Кучевишкиот манастир згаснал. Денес е повторно жив женски манастир.

Објекти[уреди | уреди извор]

Црква[уреди | уреди извор]

Манастирската црква е посветена на архангелите Михаил и Гаврил и градена по примерот на црквите од Света Гора, датира од 14 век. Изградена е во периодот меѓу Маричката (1371) и Косовската битка (1389). Живописана е во 1591, а во тоа време е направен и иконостасот, од кој е сочуван само крстот. Сегашниот иконостас е од средината на 19 век. Црквата и иконостасот се реставрирани во 1991/1992 година.

Западниот ѕид е посветен Христовото родословје според неговата библиска генеалогија во сцената наречена Лозата Есеева , насликана во припратата на Кучевишкиот манастир (1630/31), само по себе го легитимира авторот како опитен зограф со видна богословска образованост. Познато е, имено, дека екстензивната иконографија на Лозата Есеева е вистинска реткост и претставува една од  најкомплексните теми во источнохристијанската уметност.

Кучевишкиот примерок е единствената претстава на Христовата генеалогија во Македонија во доцниот среден век. и е единствена во централно-балканскиот простор.

Ова родословје е насликано на 25 квадрати има вкупно 110 сцени и фигури, меѓу кои и оние на Сократ, Платон, Аристотел и Плутарх, чијашто безвремена мудрост е преттеча на старозаветните мудреци, кои се роднини на Христос.

Источниот ѕид е посветен на Страшниот суд, каде што на страната на грешниците, се наоѓа и Александар Велики, поставен на клупа меѓу други пагански владетели, како и група османски господари со фесови на главите. На дното на импресивната претстава на пеколот како огнена река, се наоѓа црниот Сатана, кој во рацете го држи грешниот Јуда.

Конаци[уреди | уреди извор]

Конакот од 17 век

Конакот, кој е изграден во 17и низ него тече поток, односно во во подземните одаи. Градбата се состои од приземје и кат со простран чардак. Во конакот има и фурна и огниште. Конакот се наоѓал во понезавидна состојба, и по барање на игуменија Марија, тој бил реставриран од страна на Американскиот фонд за културна заштита во износ од 100.000 долари. [1]

Конакот од 19 век (Јужен конак)

Овој конак потекнува од 19 век. во долниот дел на истиот се наоѓа манастирската трпезарија, а во горниот дек се наоѓаат соби за гости.

Куќевишки манастир како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

  • „Монахот од Кучевиште што создава ружи“ - песна на македонскиот поет Анте Поповски.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Конакот од 17 век повторно ќе чека гости
  2. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 44-45

Литература[уреди | уреди извор]

  • Анета Серафимова (2005). Кучевишки манастир „Свети Архангели“. Скопје. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]