Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ - Варош

Од Википедија — слободната енциклопедија
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Macedonian cross.svg
Црква „Св. Богородица Пречиста“
Црква “Св. Богородица Пречиста“.jpg
македонска православна црква
Епархија Преспанско-пелагониска
Архијерејско намесништво Прилепско
Местоположба

Место Варош
Општина Прилеп
Општи податоци
Архитектонски опис

„Св. Богородица Пречиста“ се наоѓа во Варош, Прилеп.

Црквата е подигната во почетокот на XV век (1416 или 1438), што се гледа од натписот на западниот ѕид над влезот на вратата, од каде дознаваме дека нејзината изградба ја порачале Павле и Радослав, синови на Теодор.