Прејди на содржината

Спомен-куќа на Васил Главинов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Спомен-куќата на Васил Главинов

Спомен-куќа на Васил Глвинов — е спомен-куќа на првиот пропагатор на социјалистичките идеи во Македонија, Васил Главинов, која денес е музеј посветен на неговиот живот и дело.

Спомен плочата и портата на куќата

Куќата се смета за еден од најубавите белези на старатa велешка архитектура. На првиот кат од куќата се наоѓа чардакот кој од левата страна продолжува во гостинска одаја. Од десната страна на чардакот има две други простории. Гостинската одаја има врата со правилна форма. Прозорците се со хоризонтални и вертикални пречки, а завршуваат во барокна форма. На вториот кат се наоѓа чардак со неправилна форма.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]