Културно наследство на Македонија во Општина Велес

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на објекти прогласени за културно наследство на Македонија на подрачјето на Општина Велес според евиденцијата во Регистарот на културно наследство на Управата за заштита на културното наследство на Македонија (УЗКН).

Број Општина Населено место Објект Фотографија
1 Општина Велес Велес Партизански гробишта
2 Општина Велес Велес Спомен-куќа на Васил Главинов Veles, 01 House of Vasil Glavinov.JPG
3 Општина Велес Велес Спомен-костурница Споменик Костурница - Велес 02.jpg
4 Општина Велес Велес Куќа на ул. „Јован Алабакот“ бр. 1 Куќа на ул. “Јован Алабаков” бр.1 Велес Комплексот „Варналии“.jpg
5 Општина Велес Велес Куќа на Прнарови Varnaliite vo Veles 01.jpg
6 Општина Велес Велес Куќа на Тренчови Varnaliite vo Veles 016.jpg
7 Општина Велес Велес Куќа на Чокалови
8 Општина Велес Велес Куќа на ул. „Јован Алабакот“ бр. 8
9 Општина Велес Велес Куќа на Паунови Varnaliite vo Veles 02.jpg
10 Општина Велес Велес Куќа на ул. „Максим Горки“ бр. 73 Куќа на ул. „Максим Горки“ бр. 73 - Велес.jpg
11 Општина Велес Велес Куќа на ул. „Петар Михов“ бр. 3
12 Општина Велес Велес Куќа на ул. „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“ бр. 7 Куќа на ул. Јордан Хаџи Константинов - Џинот.jpg
13 Општина Велес Велес Куќа на ул. „Владимир Назор“ бр. 34
14 Општина Велес Велес Куќа на ул. „Коле Цветков“ бр. 15
15 Општина Велес Велес Црква „Св. Ѓорѓи“ Sv. Georgij vo Veles 02.jpg
16 Општина Велес Велес Црква „Св. Димитриј“ Црква “Св.Димитрие”, Велес (2).jpg
17 Општина Велес Велес Црква „Св. Никола“ Црква “Св.Никола”, Велес.jpg
18 Општина Велес Велес Црква „Св. Марко“
19 Општина Велес Велес Црква „Св. Спас“
20 Општина Велес Велес Црква „Св. Пантелејмон“ St Panteleimon Church Veles.jpg
21 Општина Велес Велес Саат-кула Clock tower (Veles) X2.JPG
22 Општина Велес Велес Велешка тврдина
23 Општина Велес Велес Фазил Ахмет-пашина џамија 01 Fazıl Ahmed Pasha Mosque (Veles).JPG
24 Општина Велес Велес Куќа на ул. „9 Ноември“ бр. 54