Прозорец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прозорци на куќата на Робеви во Охрид

Прозорец[1], прозор[2] или пенџере[3] — отвор во ѕидот кој обезбедува влез на светлината во градежниот објект.

Прозорецот како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „прозорец“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „прозор“Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „пенџере“Дигитален речник на македонскиот јазик
  4. Генади Болиновски, Игра на прозорец, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990.
  5. Стефан Маларме, Песме. Београд: Култура, 1970, стр. 22-25.
  6. Цветанка Трпкова, Раздавање на душата. Скопје: Темплум, 2023, стр. 7.
  7. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 142.
  8. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 32-33.
  9. mojtv.hr (пристапено на 5.2.2019)
  10. Discogs, Van Morrison – Beautiful Vision (пристапено на 24 март 20121).