Игра на прозорец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Игра на прозорец - збирка раскази за деца на македонскиот писател Генади Болиновски.

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката ги содржи следниве раскази:[1]

 • Игра на прозорец
 • Коле го бара своето автомобилче
 • Лубеница
 • Слатко
 • Гостинчиња
 • Желба голема како автобус и црвена како автобус
 • Ах тоа маче
 • Ноќта е жедна за таква смеа
 • Тајна
 • Томе будилникот
 • Езерско волкче
 • Дете и птица

Технички податоци[уреди | уреди извор]

Збирката „Игра на прозорец“ била објавена како заедничко издание на неколку издавачки куќи: „Мисла“, „Наша книга“, „Македонска книга“, „Култура“ и „Детска радост“ и служела како задолжителна лектира за трето одделение во основното образование на СР Македонија. Оттука, таа доживела повеќе изданија. Изданието од 1990 година има 80 страници и било отпечатено во печатницата на НИПРО „Нова Македонија“. Илустрациите во книгата се дело на Божидар Дамјановски, а Александар Каевски ја обликувал корицата и го ивршил графичкото уредување.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Генади Болиновски, Игра на прозорец, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990.
 2. Генади Болиновски, Игра на прозорец, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990.