Наша книга (Издавачка куќа)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Наша книга — македонска издавачка куќа, со седиште во Скопје.

Историјат[уреди | уреди извор]

Организација и менаџмент[уреди | уреди извор]

Директори на „Наша книга“ биле:

Главни и одговорни уредници на „Наша книга“ биле:

Како уредници во „Наша книга“ работеле:

 • Лазар Манчевски[5]

Издавачка дејност[уреди | уреди извор]

1960-ти[уреди | уреди извор]

1970-ти[уреди | уреди извор]

1980-ти[уреди | уреди извор]

1990-ти[уреди | уреди извор]

2000-ти[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Браќа Грим, „Сказни“, Наша книга, Скопје, 1972.
 2. Петре М. Андреевски, Пиреј (четврто издание). Наша книга, Скопје, 1986.
 3. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 4. Волшебниот прстен - Естонски народни приказни. Наша книга, Скопје.
 5. Браќа Грим, „Сказни“, Наша книга, Скопје, 1972.
 6. „Библиографија на поетските книги“ во: Блаже Конески, Птици врз кои ноќта и денот се делат: стоте песни, Скопје: Темплум, 2014, стр. 159.
 7. „Библиографија на делата на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми, Скопје: Темплум, 2014, стр. 133-136.
 8. Аделберг фон Шамисо, Чудните доживувања на Петер Шлемил. Скопје: Наша книга, 1974.
 9. Мато Ловрак, Возот в снег. Скопје: Македонска книга, Наша книга, 1975.
 10. 10,0 10,1 Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 20.
 11. Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 21.
 12. Ернест Хемингвеј, Преку реката и во шумата, Скопје: Мисла, Култура, Македонска книга, Наша книга, 1979.
 13. Иван Цанкар, На пругорнината, Скопје: Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга, 1983.
 14. Митко Маџунков, Меѓата на светот, Скопје: Наша книга, 1985.
 15. А. С. Пушкин, Одбрани дела во пет тома, том III. Скопје: Наша книга, 1986.
 16. Александар Стојановски, Иван Катарџиев, Данчо Зографски, Михаило Апостолски, Историја на македонскиот народ, Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1988.
 17. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991.