Детска радост

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Детска радост — македонска издавачка куќа со седиште во Скопје.

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1970-тите, „Детска радост“ била организација (т.н. Основна организација на здружениот труд, ООЗТ) во составот на НИП „Нова Македонија“, а нејзин директор бил Александар Поповски - Личо.[1]

Организација и менаџмент[уреди | уреди извор]

Редакцијата „Детска радост“ претставува дел од издавачката куќа „Просветно дело“ од Скопје. Седиштето на редакцијата „Детска радост“ се наоѓа на ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 15, во Скопје.[2]

Директори на „Детска радост“ биле:

Функцијата главен и одговорен уредник во „Детска радост“ ја извршувале:

 • Ненад Гвозденовиќ.[5]

Како уредници во „Детска радост“ работеле:

 • Ирина Ставрева[5]

Каталог на изданија[уреди | уреди извор]

1950-ти[уреди | уреди извор]

1960-ти[уреди | уреди извор]

1970-ти[уреди | уреди извор]

1980-ти[уреди | уреди извор]

1990-ти[уреди | уреди извор]

2000-ти[уреди | уреди извор]

2010-ти[уреди | уреди извор]

Покрај книгите, редакцијата „Детска радост“ го издава и списанието за деца „Другарче

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Астрид Линдгрен, Повести за Карлсон. Скопје: Детска радост, 1978.
 2. Другарче, година LIV, број 1052, ноември 2014.
 3. Ханс Кристијан Андерсен, Бајки, Македонска книга и Детска радост, Скопје, 1967, стр. 2.
 4. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 5. 5,0 5,1 5,2 Славко Јаневски, Шеќерна приказна, Скопје: Просветно дело АД, Редакција „Детска радост“, 2004.
 6. „Библиографија на делата на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми, Скопје: Темплум, 2014, стр. 133-136.
 7. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991.
 8. Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 20.
 9. Роберт Алаѓозовски, „Кога розовото ќе зацрвени до мрак“, Економија и бизнис, година 18, број 217/218, јули/август 2016, стр. 101.