Мисла (Издавачка куќа)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мисла е македонска издавачка куќа, со седиште во Скопје.

Историјат[уреди | уреди извор]

Во 1965 година започнала со работа „Мисла“, најпрвин како ревија за култура и уметност, а малку потоа и како издавачка куќа.[1]

Организација и менаџмент[уреди | уреди извор]

Издавачка дејност[уреди | уреди извор]

1960-1969[уреди | уреди извор]

1970-1979[уреди | уреди извор]

1980-1989[уреди | уреди извор]

1990-1999[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Божин Павловски - Хронологија“, во: Божин Павловски, Дува (петто издание). Скопје: Мисла, 1981.
 2. „Библиографија на поетските книги“ во: Блаже Конески, Птици врз кои ноќта и денот се делат: стоте песни, Скопје: Темплум, 2014, стр. 159.
 3. „Библиографија на делата на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми, Скопје: Темплум, 2014, стр. 133-136.
 4. Марко Цепенков, Три вреќи лаги. Скопје: Мисла, 1967.
 5. „Божин Павловски - Хронологија“, во: Божин Павловски, Дува (петто издание). Скопје: Мисла, 1981.
 6. Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 20.
 7. „Божин Павловски - Хронологија“, во: Божин Павловски, Дува (петто издание). Скопје: Мисла, 1981.
 8. Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 21.
 9. Ернест Хемингвеј, Преку реката и во шумата, Скопје: Мисла, Култура, Македонска книга, Наша книга, 1979.
 10. Иван Цанкар, На пругорнината, Скопје: Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга, 1983.
 11. Иво Андриќ, Мостот на Дрина, Скопје: Мисла, Македонска книга, Култура, 1984.
 12. Александар Стојановски, Иван Катарџиев, Данчо Зографски, Михаило Апостолски, Историја на македонскиот народ, Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1988.
 13. Митко Маџунков, Кула на ридот, Скопје: Мисла, 1986.
 14. Џовани Бокачо, Декамерон, Скопје: Македонска книга и Мисла, 1988.
 15. Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 20.
 16. Ф. М. Достоевски, Двојник, Скопје: Македонска книга и Мисла, 1989.
 17. Џемс Џојс, Даблинци, Скопје: Македонска книга и Мисла, 1989.
 18. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991.
 19. Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 20.
 20. Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 21.