Култура (издавачка куќа)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Култура
Основана 1945
Жанр Издавање на книги
Земја на потекло Македонија Македонија
Локација Скопје

Култура — македонска издавачка куќа со седиште во Скопје.

Историјат[уреди | уреди извор]

„Култура“ е основана во 1945 година и таа е најстарата издавачка куќа во Република Македонија. Издавачката куќа била приватизирана во 2000 година.

Организација и менаџмент[уреди | уреди извор]

Во текот на работењето на издавачката куќа „Култура“, директорската функција ја извршувале:

Во различни периоди од работата на издавачката куќа, функцијата главен уредник ја извршувале:

Како уредници во „Култура“ работеле:

Седиштето на „Култура“ се наоѓа на следнава адреса: Бул. „Св. Климент Охридски“ 68а, Скопје.[2]

„Култура“ во своја сопственост има две книжарници. Едната од нив се наоѓа во центарот на Скопје и важи за една од најрепрезентативните книжарници во Република Македонија. Оваа издавачка куќа соработува со повеќе приватни книжарници во државата, а свој книжарски простор имала и на Економскиот факултет во Скопје.

Изданија на Култура[уреди | уреди извор]

Каталогот на „Култура“ опфаќа голем број наслови:

1945-1959[уреди | уреди извор]

1960-1969[уреди | уреди извор]

Библиотека „Светска и југословенска проза и поезија“[уреди | уреди извор]

Библиотека „Луѓе и настани“[уреди | уреди извор]

Библиотека „Современа лирика“[уреди | уреди извор]

Во рамките на библиотеката „Детска радост“ биле објавени следниве книги:[22]

Библиотека „Детска радост“[уреди | уреди извор]

Во рамките на библиотеката „Детска радост“ биле објавени следниве книги:[24]

1970-1979[уреди | уреди извор]

1980-1989[уреди | уреди извор]

1990-1999[уреди | уреди извор]

2000-2009[уреди | уреди извор]

2010-2019[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 2. 2,0 2,1 2,2 Оливера Николова, Девојките на Марко. Скопје: „Култура“, 2001.
 3. Таки Фити, Економија. Скопје: Култура, 2014.
 4. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Култура, 1963.
 5. Марко Цепенков, Силјан штркот. Култура, Скопје, 2001.
 6. Марк Твен, Том Соер. Култура, Скопје, 1963.
 7. Блаже Конески, Лозје. Скопје: Култура, 1967, стр. 144.
 8. Марко Цепенков, Силјан штркот. Култура, Скопје, 2001.
 9. Блаже Конески, Лозје. Скопје: Култура, 1967, стр. 144.
 10. Х. Џ. Велс, Времеплов. Скопје: „Култура“, 2001.
 11. „Библиографија на делата на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми, Скопје: Темплум, 2014, стр. 133-136.
 12. Н.В. Гогољ, Шинела (расказ). Скопје: Култура, 1947.
 13. 13,0 13,1 Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 21.
 14. 14,0 14,1 „Библиографија на поетските книги“ во: Блаже Конески, Птици врз кои ноќта и денот се делат: стоте песни, Скопје: Темплум, 2014, стр. 159.
 15. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Култура, 1963.
 16. А. Д. Мунд, Минхаузен, Скопје: Култура, 1964.
 17. „Божин Павловски - Хронологија“, во: Божин Павловски, Дува (петто издание). Скопје: Мисла, 1981.
 18. Михаил Шолохов, Донски раскази, Скопје: Култура, 1965.
 19. Н. В. Гогољ, Тарас Буљба, Скопје: Култура, 1966.
 20. Кирил Пејчиновиќ, Слово за празниците, Скопје: Култура, 1968.
 21. Џек Лондон, Повик на дивината, Кулстура, Скопје, 1963.
 22. Васко Попа, Поезија (избор). Скопје: Култура; Београд: Нолит, 1968.
 23. Тадеуш Ружевич, Поезија (избор), Скопје: Култура, 1965.
 24. Јунак над јунаци, Култура, Скопје, 1967.
 25. Марк Твен, Том Соер. Скопје: Култура, 1973.
 26. 26,0 26,1 Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 20.
 27. Христо Андонов-Полјански, Гоце Делчев и неговото време, Скопје: Култура, 1978.
 28. Ернест Хемингвеј, Преку реката и во шумата, Скопје: Мисла, Култура, Македонска книга, Наша книга, 1979.
 29. Иван Цанкар, На пругорнината, Скопје: Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга, 1983.
 30. Иво Андриќ, Мостот на Дрина, Скопје: Мисла, Македонска книга, Култура, 1984.
 31. Славко Јаневски, Девет керубинови векови, Скопје: Култура, 1986.
 32. Александар Стојановски, Иван Катарџиев, Данчо Зографски, Михаило Апостолски, Историја на македонскиот народ, Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1988.
 33. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991.
 34. 34,0 34,1 „Белешка за авторот“, во: Иван Додовски, Големиот куфер, Темплум, Скопје, 2005, стр. 95-96.
 35. Таки Фити, Економија - Основи на економијата (4. издание), Скопје: Култура, 2014.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]