Разговори со еден тигар

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Разговори со еден тигар“ (англиски: Talks with a tiger) — книга за деца на англискиот писател Доналд Бисет од 1967 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата содржи 25 раскази:[1]

 • „Река од зборови“
 • „Анабела“
 • „Тигарчето што сакаше да се капе“
 • „Станицата што не седеше на едно место“
 • „Под килимот“
 • „Како се родила морската ѕевзда“
 • „Магла“
 • „Страница свртена наопаку“
 • „Скакулецот и полжавот“
 • „Полицаецот Артур и неговиот коњ Хари“
 • „Ветерот и кравите“
 • „Заборавениот роденден“
 • „Трошки од кифла“
 • „Трите ура“
 • „Ерос и славејчето“
 • „Мистер Џонс и ловецот на Еј“
 • „Тибетскиот јак“
 • „Трите шапки на мистер Хепи“
 • „Носорогот и добрата самовила“
 • „Петлето ветроказ и сонцето“
 • „Добриот змеј“
 • „Бам“
 • „Орелот и ѕвездата“
 • „Бумбарот и булдожерот
 • „Слабиот крал и дебелиот готвач“

Изданија на македонски јазик[уреди | уреди извор]

Книгата „Разговори со еден тигар“ доживеала повеќе изданија на македонски јазик:

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Доналд Бисет, Разговори со еден тигар. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 2. Доналд Бисет, Разговори со еден тигар. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.