Назим Хикмет

Од Википедија — слободната енциклопедија
Назим Хикмет во 1917 година, на 15-годишна возраст

Назим Хикмет (20 јануари 1902 - 3 јуни 1963), пролетерски писател и револуционер, еден од најголемите турски поети на 20 век. Ги напушти традиционалните форми и прв го воведе слободниот стих. Поради револуционерните идеи беше осуден на 28 години затвор, од кои одлежа 17 години. Ги напиша делата „Џоконда и Сијан“, „Следните тројца“ и „Зошто Бенерџи сакала да се убие“.

Значење и влијание[уреди | уреди извор]

Својата песна „Ќе чекам“ македонскиот поет Анте Поповски му ја посветил на Хикмет.[1]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 29.