Економски факултет - Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Економски факултет
Економски факултет - Скопје
Економски факултет во Скопје.jpg
Поглед на зградата на Економскиот факултет, дел од општествениот кампус на Универзитетот
Гесло Традиција, Знаење, Иднина
Вид јавен
Основан 14 ноември 1950 година
Матична установа
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“
Декан Љубомир Дракулевски
Место Скопје, Македонија
42°00′00″ СГШ 21°26′24″ ИГД / 42.00, 21.44
Јазик македонски
Припадност ASECU, WCO, CEEUN, INCU, EDUNIVERSAL
www.eccf.ukim.edu.mk
Лого на Економски факултет- Скопје.svg

Економски факултет - Скопје или само Економски факултет — факултет во рамките на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Македонија, и една од првите високообразовни институции во Македонија. Бил основан на 14 ноември 1950 година, како петти факултет во рамките на Скопскиот универзитет.

Историја[уреди | уреди извор]

Економскиот факултет во Скопје е најстариот факултет од областа на економијата во Македонија. Тој бил основан на 14 ноември 1950 година со Одлука на Владата на Македонија. Економскиот факултет е основан како петти факултет во рамките на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, додека во поранешна Југославија бил меѓу првите три економски факултети. Во 1951 година, Факултетот бил преименуван во Правно-економски факултет со два отсека – Правен и Економски, а од 1956 година Економскиот факултет повторно работел како самостојна институција.

Студиски програми[уреди | уреди извор]

Економскиот факултет - Скопје нуди студиски програми за додипломски, постдипломски и докторски студии, односно прв, втор и трет циклус на студии. Програмите за работа се менувани неколку пати при постоењето на факултетот, а изменувани се и самите насоки.

На првиот циклус на студии се нудат студии на седум различни департмани:

 • маркетинг
 • финансиски менаџмент
 • сметководство и ревизија
 • надворешна трговија
 • менаџмент
 • економија
 • е-бизнис

На вториот циклус на студии се нудат студии на повеќе различни насоки. Воедно на вториот циклус студии постојат едногодишни и двегодишни студии.

Едногодишни студии се следниве насоки:

 • сметководство и ревизија
 • МБА - менаџмент
 • монетарна економија, финансии и банкарство
 • економски развој и меѓународни финансии
 • маркетинг
 • европски студии
 • управување со јавниот сектор
 • статистички методи за бизнис и економија
 • е-бизнис менаџмент
 • менаџмент во осигурувањето
 • стратегиски менаџмент на човечки ресурси

Двегодишни студии се следниве насоки:

 • маркетинг
 • монетарна економија, финансии и банкарство
 • сметководство и ревизија
 • е-бизнис менаџмент
 • статистички методи за бизнис и економија
 • стратегиски менаџмент на човечки ресурси

Одбележување[уреди | уреди извор]

По повод 50-годишнината од постоењето на факултетот, Народната банка на Македонија издала пригодни ковани пари, односно 2 златни денари. Одлуката за ова ја донела Владата на Македонија на 9 мај 2000 година.[1]

Народната банка издала 2 златни денари во 1.000 примероци со тежина од 7 грами. На аверс страната се наоѓало петоаголно лого на Економскиот факултет 1950-2000, додека на реверс страната се наоѓала гравура на зградата на Основното училиште „Гоце Делчев“, каде во 1950 година биле одржани првите часови. Парите биле изработени од ковницата „Голдмак“ од Радовиш, а нивен автор била Билјана Унковска.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]