Универзитет „Св. Кирил и Методиј“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“
Виддржавен
Основан24 април 1949
РекторБилјана Ангелова
Студенти36.700
МестоСкопје, Македонија
ПрипадностМрежа на универзитети на ЈИЕ
www.ukim.edu.mk

„Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) — најстар и најголем универзитет на македонски јазик со седиште во Скопје. Формиран е на 24 април 1949 година со три факултети, а денес претставува заедница на 24 факултети, 9 научни институти (5 составни и 4 кои соработуваат со универзитетот) и 6 други институции. За прв ректор е избран Кирил Миљовски[1], а сегашен ректор е Никола Јанкуловски.

Состав на универзитетот[уреди | уреди извор]

Универзитетот е составен од 23 факултети, 5 составни институти и 4 јавни научни установи, како и 6 други организации кои соработуваат со универзитетот.

Факултети[уреди | уреди извор]

Денес во универзитетот постојат 23 факултети од сферата на природните, медицинските, техничките, општествените и биотехничките науки како и уметноста.

Природни науки[уреди | уреди извор]

Медицински науки[уреди | уреди извор]

Технички науки[уреди | уреди извор]

Општествени науки[уреди | уреди извор]

Комплексот на Економскиот, Филозофскиот, Филолошкиот и Правниот факултет.

Биотехнички науки[уреди | уреди извор]

Уметности[уреди | уреди извор]

Составни институти[уреди | уреди извор]

Придружни членки[уреди | уреди извор]

Јавни научни установи[уреди | уреди извор]

Други високообразовни институции[уреди | уреди извор]

Други организации[уреди | уреди извор]

Универзитетска библиотека[уреди | уреди извор]

Универзитетската библиотека НУБ „Св. Климент Охридски“

Академска библиотека на „Св. Кирил и Методиј“ е НУБ „Св. Климент Охридски“, која е воедно и национална библиотека на Македонија. Отворена е во 1920 година како библиотека на Филозофскиот факултет, а подоцна станала јавна Народна библиотека и библиотека на универзитетот во сегашната зграда.

Награди[уреди | уреди извор]

Во 2007 година Универзитетот „Кирил и Методиј“ е одликуван со Орден на Република Македонија за постигнатите исклучителни резултати во долгогодишната научна, наставна и апликативна дејност, давајќи значителен придонес за севкупниот развој и афирмација на Република Македонија како современа демократска држава во светот.

Дипломци[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ректори на УКИМ
  2. „Објавени резултатите од рангирање на универзитетите во Република Македонија - 2013“. Министерство за образование и наука на Македонија.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]