Фармацевтски факултет - Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Фармацевтски факултет - Скопје
Основан 1977
Студенти 658
Место Скопје, Република Македонија
www.ff.ukim.edu.mk
Лого на Фармацевтски факултет - Скопје.png

Фармацевтскиот факултет при универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје е прва јавна високо­образовна установа во Македонија која врши високообразовна, научна и приме­ну­вачка дејност од областа на фармацевтските науки.

Студиски програми[уреди | уреди извор]

На Фармацевтскиот факултет Скопје постојат следниве додипломски студиски програми:

 • магистер по фармација - интегрирани студии од прв и втор циклус во времетраење од 10 семестри
 • дипломиран лабораториски биоинжињер - во времетраење од 6 семестри

Институти[уреди | уреди извор]

Зградата на Фармацевтскиот факултет

Во составот на факултетот функционираат следните институти:

 • Институт за фармацевтска хемија
  • Катедра за фармацевтска хемија
  • Катедра за биомолекуларни науки
  • Катедра за клиничка и социјална фармација
 • Институт за фармацевтска технологија
  • Катедра за фармацевтска технологија
  • Катедра за биофармација
 • Институт за фармакогнозија
  • Катедра за фитохемија
  • Катедра за фармакогнозија
  • Катедра за фармацевтска ботаника
 • Институт за применета хемија и фармацевтски анализи
  • Катедра за неорганска хемија
  • Катедра за органска хемија
  • Катедра за аналитичка хемија
  • Катедра за инструментални методи
  • Катедра за аналитика на лекови
 • Институт за применета биохемија
  • Катедра за храна и исхрана
  • Катедра за токсикологија
  • Катедра за биохемија

Надворешни врски[уреди | уреди извор]