Прејди на содржината

Ректор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Инаугурација на ректорот Лубомир Двожак (Универзитет Палачки)

Ректорот е раководен орган на универзитетот. Ректорот го претставува и застапува универзитетот во земјата и странство. Правата, должностите и одговорностите на ректорот се утврдени со статутот на универзитетот.