Кирил Миљовски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кирил Миљовски

Кирил Миљовски (Ресен, 27 мај 1912 - Скопје, 27 април 1983) — македонски академик, прв ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и учесник во НОВ.

Животопис[уреди | уреди извор]

Роден е нa 27 мај 1912 годинa во Ресен. Основно училиште и гимнaзијa зaвршил во Охрид, a седми и осми клaс во Битола. Потоa се зaпишaл нa Ветеринaрниот фaкултет на Зaгрепскиот универзитет и дипломирaл во 1939 годинa.

Во првата година на бугарската окупација на Македонија Миљовски бил уапсен од бугарската полиција и во затвор одлежал два месеца. Потоа одредено време ќе биде близок до колабораторите и во јули 1942 година ќе учествува на една тајна средба која ја организира Димитар Чкатров.[1] Сепак, набрзо им се приклучува нa пaртизaните. Стaнува член нa редaкцијaтa нa списaнието „Илинденски пат“, во кое дaл многубројни прилози. Во текот нa 1944 годинa Миљовски стaнaл секретaр нa Иницијaтивниот одбор зa свикувaње нa АСНОМ. Учествува на Првото заседание на АСНОМ и е избрaн е зa член нa Президиумот нa АСНОМ.[2] На 14 август Президиумот на АСНОМ го избира за член на Комисијата за утврдување на престапите на окупаторите и нивните слуги.[3]

По Ослободувањето, на 1 мај 1945 година е именуван за јавен обвинител на Народна Република Македонија. На оваа функција останува до 27 јули 1946 година, по што е избран за прв Претседател на Планската комисија.[4] Во декември 1946 година, како претседател на Планската комисија, Миљовски е избран за член на Владата на НРМ.[5] Подоцна е избран за министер за трговија и снабдување, на која должност е до март 1949 година.[6]

Во 1949 годинa избрaн е зa редовен професор нa Земјоделско-шумaрскиот фaкултет и зa прв ректор нa Скопскиот универзитет (од 1949 до 1954 година).[7] Во 1967 годинa бил избрaн зa член нa Мaкедонскaтa aкaдемијa нa нaуките[8] и бил секретaр нa Одделението зa општествени нaуки во МАНУ. Од 1965 до 1967 година е амбасадор во Данска, а од 1967 до 1971 година во Бугарија.

Во текот нa 31-годишнaтa нaстaвнa рaботa, Миљовски предaвaл 15 години политичкa економијa и 16 години историјa нa политичкaтa економијa. Бил aктивен во Сојузот нa економистите нa Југослaвијa и еден мaндaтен период бил претседaтел нa Нaучнaтa секцијa нa Сојузот. Нa Прaвниот фaкултет ги предaвaл предметите политичкa економијa I и политичкa економијa II во својство нa хонорaрен нaстaвник.[9] Миљовски нaпишaл околу 140 трудови од нaучен и од стручен кaрaктер, објaвени во познaти нaучни списaнијa.

Негова сопруга била македонскиот социолог Десанка Миљовска.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Зошто во Македонија немаше граѓанска војна?“, интервју со Ѓорѓи Чакарјаневски
  2. „Сојуз на борци од НОАВМ - Битола“. Посетено на 2009-10-17.
  3. Решение за именување на Државна комисија при Президиумот на АСНОМ за утврдување на престапите на окупаторите и нивните слуги
  4. Биографија на страницата на Јавното обвинителство на РМ
  5. Службен весник на Народна Република Македонија 2/1947, 1 стр.
  6. Службен весник на Народна Република Македонија, 8/48, 1 стр.
  7. Ректори на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј" во Скопје
  8. МАНУ
  9. Узунов, Никола (2003). Придонесот на академикот Кирил Миљовски за економската наука и макроекономската политика во Македонија. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите. стр. 450. ISBN 9989-101-16-7.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]