Михаил Д. Петрушевски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Михаил Петрушевски
MIHAIL PETRUSEVSKI.tif
Михаил Петрушевски
Роденјули 2, 1911(1911-07-02)
Битола, Македонија Македонија
Починал27 февруари 1990
Скопје, Македонија
НационалностМакедонец
ПолињаКласична Филологија, Филозофија
УстановиФилозофски факултет во Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“
ОбразованиеФилозофски факултет - Скопје
Познат помакедонски преводи на „Илијада“ од Хомер, „Скендербег“ од Прличев

Михаил Д. Петрушевски (Битола, 2 јули 1911 - 27 февруари 1990), македонски академик, филолог, еден од основачите на Филозофскиот факултет во Скопје на кој беше вонреден и редовен професор, како и прв декан на истиот, а подоцна и ректор на Скопскиот универзитет. Има објавено над 200 научни и стручни трудови од областа на класичната филологија. За македонската култура од особено значење е неговата преведувачка дејност на „Илијада“ од Хомер, „Скендербег“ од Григор Прличев и на други дела. Можеби најзначаен е неговиот превод на Аристотеловата „Поетика“ во која тој не наоѓа место за поимот „катарса“ во Аристотеловата дефиниција на трагедијата. Наместо тоа, Петрушевски предлага „состав на собитијата“. Ова гледиште на Петрушевски е радикално спротиставено на многувековната традиција на толкување на Аристотеловата Поетика.