Институт за фолклор „Марко Цепенков“

Од Википедија — слободната енциклопедија

Институт за фолклор „Марко Цепенков“ — јавна научна установа во Скопје, која е една од најстарите научни институции во Македонија.[1][2]

Основање[уреди | уреди извор]

Институтот е основан е на 6 април 1950 година со Уредба број 1183 на Владата на Народна Република Македонија, по предлог на Министерството за наука и култура (Сл. весник бр. 11/50), како самостојна научна институција од посебен национален интерес. Тогашното именување е: „Фолклорен институт на НРМ“.

Во текот на своето постоење и развиток Институтот претрпел неколку трансформации: Од јуни 1979 година Институтот за фолклор е носител на името на познатиот и еден од најплодните собирачи на македонското фолклорно и етнолошко богатство - Марко Цепенков.

Дејност[уреди | уреди извор]

Основните активости на ЈНУ Институт за фолклор „Марко Цепенков“ се одвиваат почнувајќи од теренските истражувања со што континуирано се бележи и се следи состојбата во сите сегменти на духовната и материјалната култура на народното творештво. Материјалите од теренските истражувања во интерната институтска научно-стручна обработка се подложни на: регистрирање, чување, заштита, обработка и презентирање.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „уким“. www.ukim.edu.mk. Посетено на 2018-12-31.
  2. „ИФМЦ - Почетна“. ifmc.ukim.mk. Архивирано од изворникот на 2019-01-23. Посетено на 2018-12-31.