Повикот на дивината

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Повикот на дивината“ (англиски: The Call of the Wild) — краток роман на американскиот писател Џек Лондон од 1903 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Романот се состои од седум глави:[1]

  1. (Без наслов)
  2. Законот на стапот и забите
  3. Силен исконски лив
  4. Кој е водачот
  5. Напорен амут и пат
  6. За љубовта кон еден човек
  7. Повикот се гласи

Изданија на македонски јазик[уреди | уреди извор]

Делото „Повикот на дивината“ е објавено на македонски јазик во повеќе наврати:

  • Издание на „Култура“ од 1963 година, во рамките на библиотеката „Светска и југословенска проза“. Преводот од англиски јазик го извршил Саве Цветановски, нацртот на корицата е дело на Иван Велков, јазичен уредник била Лидија Ежова, а коректори биле Љубинка Денкова, Елена Павлова и Душанка Јанева. Книгата, со обем од 112 страници, била испечатена во Графичкиот завод „Гоце Делчев“ во Скопје. Книгата не е каталогизирана и не ја поседува меѓународната ознака ISBN.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Џек Лондон, Повик на дивината. Култура, Скопје, 1963.
  2. Џек Лондон, Повик на дивината. Култура, Скопје, 1963.