Јунак над јунаци - епски песни за Марка Крале

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

„Јунак над јунаци - епски песни за Марка Крале“ — збирка епски народни песни посветени на Крале Марко, објавена во 1967 година од издавачкото претпријатиеКултура” од Скопје, во рамки на библиотеката „Детска радост“. Изворот и редакцијата на песните ги направил Јован Бошковски. Книгата била задолжителна лектира за учениците од петто и шесто одделение во основното образование.[1]

Технички карактеристики[уреди | уреди извор]

Книгата е отпечатен во 1967 година, во печатницатаКиро Димитровски Дандаро“, во тираж од 20 000 примероци. Нацртот на корицата е дело на Димитар Кондовски, технички уредник бил Христо Христовски, лектурата ја извршила Лидија Ежова, а коректор бил Владо Георгиевски. Книгата има 90 страници.[2]

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката содржи 16 епски народни песни за Крале Марко, како и поговор, со наслов „Марко Крале - јунак над јунаци“, напишан од Кирил Пенушлиски. Во книгата се застапени следниве песни:[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Јунак над јунаци, Култура, Скопје, 1967.
  2. Јунак над јунаци, Култура, Скопје, 1967.
  3. Јунак над јунаци, Култура, Скопје, 1967.