Донски раскази

Од Википедија — слободната енциклопедија

Донски раскази (руски: Донские рассказы) е збирка раскази од советскиот писател Михаил Шолохов, објавена во 1965 година, во издание на издавачкото претпријатиеКултура” од Скопје, во рамки на библиотеката “Современа проза”. Преводот од руски јазик го извршил Цветко Мартиновски.

Технички карактеристики[уреди | уреди извор]

Книгата е отпечатена во 1965 година, во Графички завод “Гоце Делчев”. Технички уредник бил Христо Христовски, ликовната опрема е дело на Михаило Писањук, јазичната редакција била извршена од Лидија Ежова, додека исправката ја извршиле Елена Павлова и Ружица Димишковска. Книгата има 227 страници.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Збирката содржи раскази, како и поговор, со наслов “Епопеја - блескав одраз на револуцијата”, напишан од Цветко Мартиновски. Во збирката се застапени следниве раскази:[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Михаил Шолохов, Донски раскази, Култура, Скопје, 1965.