Прејди на содржината

Михо Атанасовски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Михо Атанасовски (10 април 1934 - 13 јули 2008) — поет и писател за деца и млади, и драмски автор.

Животопис[уреди | уреди извор]

Роден е во Скопје, каде завршил основно и средно образование. Бил уредник на радиодрамата за возрасни во Македонското радио. Бил член на ДПМ од 1957 година.[1] [2]

Книжевно творештво[уреди | уреди извор]

Атанасовски претежно пишувал поезија за деца и за возрасни. Негови поважни дела се:

 • Очите и измаглините (поезија, 1955)
 • Никогаш не сум сам (поезија, 1957)
 • Минуваат пролети (поезија, 1959)
 • Од лав до страв (басни, 1962)
 • Божурика (поезија, 1963)
 • Еден лав плаче од страв (басни, 1964)
 • Марко новинарко (раскази за деца, 1969)
 • Во дворецот на сказните (римувани сказни, 1971)
 • Марко новинарко (нови раскази, 1972)
 • Река (поезија, 1975)
 • Големиот јунак (новела за деца, 1975)
 • Песни (1976)
 • Тајната на едно писмо (пиеска, 1976)
 • Има еден прозорец (поезија, 1979)
 • Отаде реката (поезија, 1985)
 • Куќичката со бела шамија(роман за деца, 1987)
 • Кога се сакавме со Тинка (роман за деца, 1989)
 • Зад де-вет гори зелени (поезија, 1990)
 • Бамбила од другиот свет (роман за деца, 1992)
 • Тутуле бале (поезија за деца, 1994)
 • Цветот што носи среќа (поема 1994)
 • Уличето со обетки од цреши (поезија за деца, 1995)
 • Пуземаже и Цинцилин (поезија за деца, 1996)
 • Љубовниот живот на Симсиле (новели за деца, 1998)
 • Уличето со обетки од цреши (нова книга, поезија за деца, 1998),
 • Вечери кај шардаванот (поезија за деца, 2000)[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Котевска, Милка; Лидиjа Мирчевска. Повоените македонски писатели. Битола: Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“. стр. 32.
 2. Петка — грб: пиески. Детска радост, Скопје, 1984, стр. 6.
 3. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 31.

Извори[уреди | уреди извор]