Таро од земјата на планините

Од Википедија — слободната енциклопедија
Таро од земјата на планините корица на книгата

„Таро од земјата на планините“роман за деца на јапонската писателка Мијоко Мацутани.

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата се состои од 22 глави, поделени во два дела:[1]

Прв дел: Преживелиците на Таро

 • Таро Дембелот
 • Црвениот ѓавол свири на барабан
 • Што се случило со мајка му на Таро
 • Страшен настан
 • Таро оди да ѝ помогне на Аја
 • Тенгу му дава на Таро волшебна сила
 • Црвениот ѓавол станува громовник
 • Планината Курогане
 • Борбата со Црниот Ѓавол
 • Тажна песна
 • Бескрајни ниви
 • Осумдесет и осум оризови погачки
 • Дваесет чинии чорба од рибата како и осумдесет и осум големи погачки

Втор дел: Во потрага по мајката

 • Петловата госпоѓа
 • Ѝ останаа во рацете само три класје
 • Зад Деветтата планина
 • Не се предавам - нема да загинам!
 • Ајде да појдеме кон езерото!
 • Слепиот Дракон
 • Зошто станав Дракон?
 • Молбата на Таро
 • Раѓањето на земјата

Изданија на македонски јазик[уреди | уреди извор]

Во 1993 година, романот бил објавен како заедничко издание на издавачките куќи „Мисла“, „Култура“, „Детска радост“, „Наша книга“ и „Македонска книга“. Книгата била задолжителна лектира за учениците од четврто одделение според наставниот план на основните училишта во СР Македонија. Преводот од руски јазик е дело на Евтим Манев, автор на илустрациите е Жарко Туниќ, графичкото уредување го направил Димче Исаиловски, а книгата била испечатена во НИП „Нова Македонија“. Книгата, со обем од 73 страници и димензии од 20 сантиметри е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје но без меѓународната ознака ISBN.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Мијоко Мацутани, Таро од земјата на Планините. Скопје: Мисла, Наша книга, Детска радост, Култура, Македонска книга, 1993.
 2. Мијоко Мацутани, Таро од земјата на Планините. Скопје: Мисла, Наша книга, Детска радост, Култура, Македонска книга, 1993.