Глигор Поповски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Глигор Поповски (Будинарци, Беровско, 1 април 1928 - Скопје, 14 мај, 2007) беше македонски писател за деца, поет, раскажувач, романсиер и преведувач. Учел во родното село,потоа во Берово и во Струмица, и најпосле во Скопје,каде што завршува учителска школа. Во 1949 година стапува на работа во Редакцијата „Пионерски весник“, прво како илустратор, а потоа како соработник. Се до пензионирањето во 1988 година, работи во Книгоиздателството „Детска Радост“ при НИП „Нова Македонија“,прво како уредник на „Титов пионер“, а подоцна на „Развигор“,„Другарче“и „Росица“,а неколку години работи и како главен уредник на Издавачката дејност.

Литературно творештво[уреди | уреди извор]

 • Сказна за детето Вилен (1952)
 • Цвет (поезија за деца, 1953)
 • Дрварче (раскази за деца, 1954)
 • Росица (поезија за деца, 1956)
 • Далечен свет (раскази за деца, 1957)
 • Со тротинет по цел свет (поезија за деца, 1958)
 • Било едно дете (раскази за деца, 1959)
 • Мостот (роман за деца, 1959)
 • Црвената рака (роман за деца, 1961)
 • Парада за цвеќињата (поезија за деца, 1964)
 • Чудо во гората (поезија и раскази за деца, 1965)
 • Сказни за Возовија (1967)
 • Сказна за најјунакот (поезија за деца, 1969)
 • Што има зад тополите (раскази за деца, 1969)
 • Морнарот Неп (сказни за деца, 1971)
 • Билјана (раскази за деца, 1972)
 • Испит (роман за деца (1972)
 • Бојан (роман за деца, 1973)
 • Кога тато вози (1977)
 • За поубав свет (поезија за деца, 1978)
 • Планино, убавино (роман за деца, 1979)
 • Разговори за сообраќајот (раскази за деца, 1980)
 • Најтемната ноќ (повест, 1981)
 • Човек со човек (поезија за деца, 1982)
 • Добри мои, добар ден (песни и раскази за деца, 1983)
 • Учителката (роман за деца, 1984)
 • Елен Камен (сказни, 1988)
 • Другата страна (роман за деца, 1991)
 • Шеп, шеп, шеп (гатанки, 1991)

Награди[уреди | уреди извор]

Добитник е на наградите:

 • „Партизански курир“ (Марибор),
 • „Младо поколење“ (Белград),
 • „13 Ноември“,
 • „РТВ-Скопје“ на СВП (1969 и 1973),
 • „Курирче“.