Шкељзен Халими

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шкељзен Халими (албански: Shkelzen Halimi, 1961) — македонски писател, драматург и новинар од албанска националност.

Творештво[уреди | уреди извор]

Халими е автор на десетици поетски, прозни и драмски дела. Неговите драми се поставени на театарските сцени во Скопје, Тетово, Куманово, Призрен итн. Превел повеќе книги од македонски на албански јазик. Неговите дела се преведени на повеќе јазици и застапени се во неколку антологии. Три негови кратки раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ, „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 137-142 и 359.