Амам „Мустафа Челеби“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Амам „Мустафа Челеби“
Карта
Општи податоци
Статусспоменик на културата
Видамам
Стилосманлиска архитектура
ГрадСтруга
Земја Македонија

Амам „Мустафа Челеби“ — поранешен амам во градот Струга. Прогласен е за значајно културно наследство на Македонија.[1]

Сместен е во комплексот на џамијата „Мустафа Челеби“ (крај на XVI – почеток на XVII век), меѓу улиците „Туристичка“ и „Вардар“.

Објектот се смета за важен споменик на османлиската архитектура на Македонија, и како таков добил статус на заштитено добро на 7 декември 1954, и повторно на 30 декември 2003 година.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Список на заштитени добра. Состојба до 31.12.2012. Скопје: Управа за заштита на културното наследство.
  2. План за управување со Светското природно и културно наследство на Охридскиот Регион со Акциски план (2020-2029) (PDF). Скопје-Охрид-Струга-Дебрца. 2020. стр. 298.